Nacht zweet

Wat kun je doen tegen nachtelijk zweten?

Waarom zweten we eigenlijk?

Ook al is het voor veel mensen een onaangenaam onderwerp, zweten is een normale en zelfs vitale lichaamsfunctie voor het behoud van de gezondheid. Zweten dient als airconditioning voor het menselijk lichaam en beschermt ons tegen oververhitting. Zelfs als we slapen verliezen we gemiddeld 0,5 tot 1 liter aan de matras . Het is daarom belangrijk dat slaapartikelen zoals matrassen en accessoires ademend zijn en snel vocht kunnen opnemen. Of het nu komt door stress, lichamelijke inspanning of gewoon warm weer, als je niet zweet, kun je snel een hitteberoerte krijgen. Als onze zweetklieren geen zweet zouden produceren, zou dat niet gezond voor ons zijn. Zweet wordt gevormd door de zweetklieren en zet zich als een dun laagje vocht op de huid neer. Dit vocht transporteert lichaamswarmte van binnen naar buiten en naar de omgeving. Als de omgeving de overmatige lichaamswarmte niet kan opnemen omdat het al te warm is, reageert het lichaam met meer zweten.

Zweten is niet hetzelfde als zweten - wanneer naar een dokter?

Ook al is zweten over het algemeen een heel normaal onderwerp, toch is niet al het zweten hetzelfde. De intensiteit van de zweetproductie en de externe omstandigheden geven informatie over of de persoon normaal zweet of dat er sprake is van overmatig, zwaar zweten. Overmatig en overvloedig zweten is de productie van zweet zonder aanwijsbare reden , d.w.z. zonder blootstelling aan hitte of fysieke inspanning. In de geneeskunde wordt overmatig zweten hyperhidrose genoemd. Over het algemeen kan worden gesteld dat u uiterlijk een arts moet raadplegen wanneer hevig en veelvuldig zweten het dagelijks leven schaadt, of in het geval van nachtelijk zweten de kwaliteit van de slaap. Zelfs als er naast nachtelijk zweten of hevig zweten nog andere symptomen optreden, moet u deze symptomen door een arts laten ophelderen.

Nachtelijk zweten - meestal onschuldige oorzaken

Hyperhidrose 's nachts, d.w.z. overmatig nachtelijk zweten, heeft in de meeste gevallen een oorzaak die zowel onschadelijk als gemakkelijk te elimineren is. Mensen zweten meestal als ze slapen omdat de kamertemperatuur te hoog is , slaapkleding die te warm is of het verkeerde beddengoed . Daarom is een goed matras allesbepalend om de dag goed en fris te beginnen. Een te warm en niet ademend dekbed kan meer nachtelijk zweten in de hand werken en is meestal de oorzaak.Des te belangrijker is het om een ​​matras te hebben dat bij je past. In een individueel consult kan verduidelijkt worden welk matras (of het nu een gel- , latex- of koudschuimmatras is ) het beste past, indien er echter naast nachtelijk zweten nog andere symptomen en klachten optreden, die op een ziekte kunnen duiden, dienen deze symptomen zeker meegenomen te worden worden besproken met een arts om ernstige ziekten uit te sluiten . Zelfs als het gaat om nachtelijk zweten, kunnen ernstige ziekten de oorzaak zijn van aanvankelijk onschuldige symptomen.

Zwaar nachtelijk zweten - Het juiste beddengoed

Een te warm dekbed of ongeschikte materialen zijn de meest voorkomende redenen voor overmatig zweten gedurende de nacht. Om dit te voorkomen en om erachter te komen of het beddengoed en de matras goed zijn, kun je het beste proberen om er minimaal een maand op te slapen . Het dekbed bepaalt immers 70 tot 80% van het nachtelijke slaapklimaat en beïnvloedt hoe goed de airconditioning van ons lichaam kan werken tijdens de slaap. Een dekbed moet ons 's nachts warm houden, maar het moet ademend zijn zodat het geproduceerde zweet kan worden afgevoerd naar de omgeving. Een zweetproductie tot 400 ml per nacht kan normaal zijn. Deze hoeveelheid zweet moet door het dekbed worden opgenomen, maar ook zo snel mogelijk weer aan de omgeving worden afgegeven. Als het dekbed dit vocht te lang vasthoudt, voelt het onaangenaam nat en klam aan op de huid en wordt het ook zwaar.

Geschikte dekbedden voor nachtelijk zweten

Als je tijdens het slapen flink transpireert, moet je natuurlijk eerst even kijken of het huidige dekbed net te warm is. Vooral mannen hebben vaak last van hevig nachtelijk zweten door te warme bedovertrekken. Dit is vooral het geval wanneer een stel een gemeenschappelijk dekbed deelt. Omdat vrouwen over het algemeen sneller bevriezen dan mannen, dringen vrouwen vaak aan op zeer warme dekens. In het geval van nachtelijke hyperhidrose moet altijd worden gekozen voor dekens die zeer ademend zijn. Ademend betekent dat zweet door de deken wordt opgenomen, maar er niet in wordt opgeslagen, maar snel weer wordt afgegeven aan de omgeving. Hierdoor blijft het klimaat onder de deken aangenaam droog. Dekens met een natuurlijke haarvulling, zoals wol of kameelhaar , worden als bijzonder ademend beschouwd. Microvezelstoffen , meestal gemaakt van polyester , zijn ook zeer geschikt voor hyperhidrose. Getroffen mensen die aan hyperhidrose lijden, moeten hun dekbedden en beddengoed vaker wassen . In vergelijking met natuurlijke materialen zijn dekens van synthetische vezels zeer onderhoudsvriendelijk en kunnen ze probleemloos vaak worden gewassen. Dekbedden van microvezel zijn gemakkelijk bestand tegen machinewas op 60°C.

Nachtelijk zweten - het juiste slaapklimaat

Naast het juiste dekbed is ook de temperatuur in de slaapkamer cruciaal voor een goede nachtrust. De meeste mensen geven de voorkeur aan een koelere omgeving tijdens het slapen. Dit komt doordat het lichaam 's nachts één tot twee graden koeler is dan overdag. Zwaar zweten komt vaak 's nachts voor, vooral op hete zomernachten. Maar nachtelijk zweten kan ook een probleem zijn in de winter, omdat veel mensen de neiging hebben om de kamers oververhit te raken. Regelmatig ventileren en slapen met het raam op een kier kan helpen tegen nachtelijke hyperhidrose, wat ook helpt tegen klachten als chronische hoofdpijn. Een hoogwaardig beddengoed en matras, dat Oeko-Tex gecertificeerd is, kan ook helpen om een ​​goede nachtrust te hebben.

Nachtelijk zweten - medische oorzaken

Nachtelijk zweten alleen is een zeer onspecifiek symptoom voor medische professionals. Als de oorzaak van nachtelijk zweten niet kan worden opgehelderd en er geen natuurlijke of medische oorzaken lijken te zijn, wordt dit ook wel idiopathisch nachtelijk zweten genoemd. Als er echter ziektes zijn, verschijnt nachtelijk zweten meestal niet als het enige symptoom, maar altijd in combinatie met andere specifieke symptomen. De oorzaken van hyperhidrose en vooral nachtelijk zweten kunnen heel divers zijn en variëren van gewone griepinfecties tot ernstige ziekten zoals Parkinson of kanker. De volgende oorzaken komen in aanmerking voor hyperhidrose en vooral nachtelijk zweten:

  • hormonale stoornissen (bijv. overactieve schildklier)
  • hormonale schommelingen , bijvoorbeeld tijdens de menopauze of zwangerschap
  • Stofwisselingsziekten (bijv. diabetes)
  • Infectieziekten (bijv. griep, tuberculose, hiv, malaria) en bijbehorende koorts
  • neurologische aandoeningen (bijv. de ziekte van Parkinson, beroerte)
  • Tumorziekten (bijv. leukemie, lymfeklierkanker)
  • Terugtrekking uit alcohol, drugs of bepaalde medicijnen
  • te pittig eten
    • medicatie 
    • Pijnen
    • geestesziekte, stress

      Nachtelijk zweten - behandeling en therapie

      De behandeling en therapie van hyperhidrose en nachtelijk zweten is in de eerste plaats gebaseerd op de hoofdziekte , mocht die aanwezig zijn. Omdat nachtelijk zweten in deze gevallen slechts een begeleidend symptoom is, wordt het in geval van ziekte meestal niet behandeld. Met succesvolle behandeling van de ziekte en gerichte behandeling van de oorzaak, verdwijnen de andere symptomen, waaronder nachtelijk zweten, geleidelijk. Voor sommige klachten kan nachtelijk zweten ook met medicijnen worden behandeld. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde medicijnen voor vrouwen in de menopauze om symptomen zoals opvliegers en zweten te verlichten.

      Nachtelijk zweten - tips voor nachtelijk zweten

      Als een arts of medische professional ernstige ziekten als oorzaak van nachtelijk zweten kan uitsluiten, zijn er een paar tips die kunnen helpen tegen ernstig nachtelijk zweten en het lijden ervan kunnen verlichten:

      • Vermijd koffie en erg gekruid eten (vooral voor het slapen gaan)
      • let op een uitgebalanceerd dieet (vooral in tijden van hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of tijdens de menopauze )
      • vermijd overmatige consumptie van alcohol voor het slapen gaan
      • doe de test om te zien of jouw dekbed geschikt is
      • gebruik ademende materialen voor dekbedden en beddengoed
      • lucht je slaapkamer regelmatig of slaap met het raam open
      • vermijd oververhitting van de slaapkamer
      • vermijd of verminder stress en zorg voor ontspanning voor het slapen gaan. Huismiddeltjes zoals warme melk met honing kunnen hier ook helpen.