pesticiden
Hoe schadelijk zijn pesticiden voor de gezondheid?
Pesticiden in matrassen en beddengoed
Elke dag komen we in aanraking met dingen die op de een of andere manier chemisch zijn behandeld . In de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie worden chemische stoffen gebruikt. Een grote verscheidenheid aan producten, zoals kleding en textiel , wordt chemisch behandeld. De lijst van industrieën en producten waarin chemische stoffen worden gebruikt is lang. En de lijst met actieve ingrediënten die een rol spelen in productie- en productieprocessen en waarvan wordt vermoed dat ze aanzienlijke milieuschade veroorzaken, is net zo lang. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de gangbare landbouw en de effecten van bestrijdingsmiddelen op natuur en mens staan de laatste jaren volop in de belangstelling. Verschillende soorten groenten en fruit uit de gangbare landbouw lopen al jaren voorop als het gaat om besmetting met bestrijdingsmiddelen. En het komt niet zelden voor dat wettelijk voorgeschreven grenswaarden voor bestrijdingsmiddelen niet worden nageleefd, waardoor voedsel dat wel waardevol is door het gebruik van bestrijdingsmiddelen een gezondheidsbedreiging wordt. Veel consumenten vragen zich af: wat kunnen we nog wel eten? In Duitsland zijn ongeveer 275 werkzame stoffen in bestrijdingsmiddelen goedgekeurd. Voedselcontroles tonen aan dat ongeveer 80% van de groenten en fruit die in de conventionele landbouw worden verbouwd, residuen van bestrijdingsmiddelen bevat.
Wat zijn de gezondheidsgevolgen van bestrijdingsmiddelen?
Greenpeace waarschuwt voor de langetermijngevolgen voor mensen en hun gezondheid van met pesticiden besmet voedsel op de volgende punten:
- Pesticiden tasten het milieu aan
- Pesticiden hebben een grote impact op de natuur en verminderen de biodiversiteit
- Pesticiden maken van nature gezond voedsel ongezond
- Pesticiden zijn schadelijk voor mens en milieu
Greenpeace waarschuwt: Pesticiden hebben een negatieve invloed op de gezondheid
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de consumptie van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan pesticiden, zoals fruit, groenten en eieren, een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid. Met pesticiden verontreinigd voedsel uit de conventionele landbouw bevordert de ontwikkeling van chronische ziekten en heeft over het algemeen een verwoestend effect op de gezondheid.
- Pesticiden kunnen de celdeling verstoren en kanker veroorzaken
- Pesticiden kunnen het genoom veranderen
- Pesticiden kunnen allergieën veroorzaken
- Pesticiden kunnen het immuunsysteem aantasten
Inmiddels is er een breed scala aan platforms die informatie geven over de effecten van bestrijdingsmiddelen. De Amerikaanse organisatie Beyond Pesticiden zet zich in voor de bescherming van de consument en het milieu . Beyond Pesticiden houdt onder meer een database bij van ziektes waarvan is aangetoond dat ze veroorzaakt worden door het gebruik van verschillende bestrijdingsmiddelen. De internationale milieuorganisatie Greenpeace is een pionier op het gebied van milieubescherming. Voor veel mensen is de internationale milieuorganisatie Greenpeace de belichaming van milieubescherming . Greenpeace zet zich ook in voor dieren en geeft in campagnes duidelijkheid over onderwerpen als
- milieu en samenleving
- natuur en bossen
- landbouw
Over en geeft informatie over diverse onderwerpen (dieren, natuur, bestrijdingsmiddelen, landbouw etc.).
Pesticiden: gevaar voor het milieu
Pesticiden hebben niet alleen een negatieve invloed op de gezondheid, ze vormen ook een gevaar voor het milieu. Het grootschalige gebruik van bestrijdingsmiddelen en diverse gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw heeft een negatieve invloed op de leefgebieden van planten en dieren .
- Pesticiden verminderen de biodiversiteit
- Pesticiden verminderen de bodemvruchtbaarheid van bouwland
- Pesticiden vervuilen waterlichamen
Welke bestrijdingsmiddelen zijn er?
De term pesticide komt van het Latijnse pestis = epidemie en -cida = dodend en is een verzamelnaam voor synthetische chemische materialen en stoffen die gebruikt worden om bepaalde organismen, zoals bepaalde levende wezens en planten, te bestrijden . De termen pesticiden en pesticiden komen ook veel voor. Veel mensen associëren de term pesticide met de talrijke voedselschandalen van de afgelopen jaren, zoals fruit, groenten en eieren die besmet zijn met pesticiden. Men differentieert
- Pesticiden gebruikt in de land- en bosbouw
- Biociden die door verdelgers worden gebruikt om ongedierte in huis te bestrijden
Pesticiden kunnen ook worden onderverdeeld in de volgende categorieën, afhankelijk van het te bestrijden doelorganisme :
- Herbiciden: onkruidverdelgers
- Insecticiden: insectenwerende middelen
- Fungiciden: antischimmelmiddelen
- Acariciden: middelen tegen mijten
Effecten van glyfosaat
Een van 's werelds best verkochte herbiciden is glyfosaat. Glyfosaat is een onkruidverdelger die vooral in de landbouw wordt gebruikt, maar ook door hobbytuinders. Glyfosaat is bekritiseerd omdat het negatieve effecten heeft op mens en milieu. Studies wijzen dat uit
- Glyfosaat bevordert de ontwikkeling van Alzheimer, diabetes en onvruchtbaarheid
- Glyfosaat beschadigt genetisch materiaal
- Glyfosaat heeft een negatieve invloed op de bodemvruchtbaarheid
- Glyfosaat heeft een negatieve impact op de biodiversiteit
Gifcocktail schaadt de natuur
Pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen worden veel gebruikt in de landbouw. Slechts één bestrijdingsmiddel wordt zelden gebruikt. Pesticiden worden in de landbouw altijd in veel verschillende combinaties van bestrijdingsmiddelen gebruikt. De effecten van deze gifstoffen op de natuur zijn ernstig. De bestrijdingsmiddelen zijn namelijk vaak niet alleen specifiek gericht op bijvoorbeeld bepaalde plagen die in de natuur voorkomen, maar treffen ook andere dieren en insecten waar de bestrijdingsmiddelen niet primair op gericht waren. Door deze ingrepen in de natuur wordt het biologisch evenwicht flink verstoord.
Vermijd pesticiden
Om niet te worden blootgesteld aan de schadelijke effecten van pesticiden, zou men dat moeten doen
- Eet biologisch geteelde groenten en fruit
- Vraag voordat u textiel, tapijten of matrassen koopt naar de behandeling met pesticiden
- Gebruik geen biociden in huis of tuin
Pesticiden in textiel
Ongeveer een derde van al het geproduceerde textiel is gemaakt van katoen . Geen enkel ander gewas gebruikt zoveel bestrijdingsmiddelen als dit gewas. De grootste groep pesticiden die op katoenplanten worden gebruikt, zijn insecticiden . Insecticiden zijn pesticiden die ontworpen zijn om insecten te doden of af te weren. De term insecticide of insecticide komt ook veel voor. Insecticiden worden ook gebruikt om de groei van insecten in de verschillende stadia van de ontwikkeling van insecten te remmen. De teelt van katoen is sterk afhankelijk van het gebruik van pesticiden. Zonder pesticiden zou een groot deel van de in monoculturen gekweekte planten doodgaan door ongedierte en zouden er misoogsten zijn. Katoentelers kopen zoveel bestrijdingsmiddelen dat ze tot de belangrijkste afnemers van deze gewasbeschermingsmiddelen behoren. Op bouwland worden niet alleen overmatige hoeveelheden insecticiden gebruikt, maar ook overmatige hoeveelheden fungiciden en herbiciden.
Testen van textiel op pesticiden
In Duitsland wordt textiel regelmatig gecontroleerd op residuen van bestrijdingsmiddelen. Met verbeterde methoden in de plantenveredeling en de teelt van deze planten, zal het gebruik van chemicaliën en het gebruik van bestrijdingsmiddelen de neiging hebben om af te nemen. Tests worden uitgevoerd volgens Oeko-Tex Standard 100 . Dit certificaat wordt toegekend aan textiel waarvan de residuen van bestrijdingsmiddelen onder de detectiegrens liggen.
Pesticiden in matrassen en beddengoed
Beddengoed bestaat uit materialen zoals katoen (matrassen, beddengoed) of hout (bedframes, lattenbodems), waarop ook pesticiden worden gebruikt. Daarom moet u, voordat u beddengoed koopt, op zoek gaan naar certificering, bijvoorbeeld volgens Öko-Tex Standard 100. Deze certificaten garanderen dat er geen residuen van bestrijdingsmiddelen zijn of dat deze onder de detectiegrens liggen.
Mister Sandman- matrassen zijn getest op pesticiden
Mister Sandman hecht veel waarde aan de veiligheid van zijn klanten. Daarom worden al onze producten getest op schadelijke stoffen, zoals residuen van bestrijdingsmiddelen. De artikelen
- Liara, latex matras
- Anea , koudschuimmatras
- Serena, gelschuimmatras
- Mister Sandman kussen
- Meneer Klaas Vaak Topper
hebben een Oeko-Tex Standard 100-certificering . Verboden ingrediënten komen niet voor in Mister Sandman-matrassen. En alle producten van Mister Sandman voldoen aan of vallen onder de wettelijke grenswaarden. Voorwaarde voor een Oeko-Tex Standard 100-certificering van onze artikelen is dat alle onderdelen van het artikel voldoen aan de eisen van de Oeko-Tex-testcriteria. Hierbij hoort ook het testen op pesticiden . Een andere vereiste is het bestaan en de naleving van kwaliteitsborgingsmaatregelen en de ondertekening van een verbintenis- en conformiteitsverklaring.
De Mister Sandman matraszoeker
Een matras moet niet alleen voldoen aan de Oeko-Tex-standaardcriteria en getest zijn op pesticiden, maar ook aan uw individuele behoeften en voorkeuren voldoen. Met behulp van onze Mister Sandman matraszoeker weet je zeker dat je een goede keuze hebt gemaakt. De Mister Sandman matraszoeker heeft enkele gegevens nodig over uw slaapgewoonten, lichaamsafmetingen en voorkeuren en beveelt vervolgens snel en vakkundig een van onze matrasmodellen aan
- Liara , de Mister Sandman visco-latex matras
- Anea , de Mister Sandman koudschuimmatras
- Serena , de Mister Sandman gelschuimmatras
90 dagen slaapproef
Om er zeker van te zijn dat je de juiste matras hebt gevonden, biedt Mister Sandman je de mogelijkheid om je nieuwe matras 30 dagen te testen. Proefslapen is de beste manier om te beoordelen of je nieuwe matras bij je past. Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.