slaapwandelen

Wat gebeurt er precies als je slaapwandelt?

Wat is slaapwandelen?

In deze encyclopedie behandelt de Mister Sandman -gids over matrassen het fenomeen slaapwandelen. Slaapwandelen, in de geneeskunde bekend als slaapwandelen , is een slaapstoornis die behoort tot de subgroep van parasomnieën . Parasomnieën zijn slaapstoornissen met ongewenst, ongewoon gedrag. Tijdens slaapwandelen voeren de getroffenen 's nachts onbewuste, soms complexe activiteiten uit. Slaapwandelaars bevinden zich in een soort schemertoestand. Het is kenmerkend voor slaapwandelen dat de getroffenen zich hun slaapwandelen achteraf niet meer kunnen herinneren .

Slaapwandelen - Waartoe zijn slaapwandelaars in staat?

Over het algemeen zijn slaapwandelaars in staat tot alles wat ze kunnen doen terwijl ze wakker zijn. Dit kan variëren van simpelweg opstaan ​​uit het matras in bed, ronddwalen in de slaapkamer, deuren en kasten openen , tot complexe activiteiten zoals koken of zelfs autorijden. Dit zijn activiteiten die de getroffen slaapwandelaar routinematig onder de knie kan krijgen terwijl hij wakker is. Bij slaapwandelen bevindt de slaapwandelaar zich in een soort schemertoestand. Ze voeren activiteiten uit alsof ze wakker zijn, zelfs reagerend, maar de hersenen bevinden zich in de diepe slaapfase . Hoewel slaapwandelaars reageren op hun omgeving , zijn hun reacties vertraagd en is hun coördinatie beperkt . Bewegingen van de slaapwandelaars tijdens het slaapwandelen lijken onzeker en mechanisch. Slaapwandelaars struikelen vaak tijdens het slaapwandelen en kunnen zelfs vallen. Het is ook niet ongebruikelijk dat een slaapwandelaar bijvoorbeeld een deur voor een raam aanziet of koppig rechtdoor loopt, ook al houdt het pad op. Het risico op letsel bij slaapwandelen is daarom erg groot. De meeste slaapwandelaars slaapwandelen meestal maar een paar minuten , zelden langer dan een half uur. Vaak vinden de slaapwandelaars na hun nachtelijke uitstapjes hun weg terug naar bed op de matras .

Symptomen van slaapwandelen

De duur van het slaapwandelen en de soorten acties die worden uitgevoerd tijdens de diepe slaap tijdens de nacht variëren sterk van slaapwandelaar tot slaapwandelaar. Elke slaapwandelaar heeft echter zeer specifieke symptomen tijdens het slaapwandelen:

  • Verandering in bewustzijnsniveau (verminderd bewustzijn)
  • verminderd reactievermogen
  • verminderde behendigheid
  • geen herinnering aan slaapwandelen na het ontwaken
  • uitdrukkingsloos, star gezicht, ogen recht voor zich uit starend (in de leegte staren)
  • frequente honger tijdens slaapwandelen
  • Agressief gedrag (zeer zelden, vaak als eerste reactie op wakker worden)
  • gerichte en gerichte, soms complexe acties

Is slaapwandelen gevaarlijk?

Slaapwandelen is een van de mysterieuze onderwerpen van de slaapgeneeskunde . De oorzaken en triggers zijn grotendeels onbekend en de kennis is beperkt omdat slaapwandelen moeilijk waar te nemen is onder slaaplaboratoriumomstandigheden. De slaapwandelaars worden meestal van hun nachtelijke tochten gehouden door de kunstmatige en onbekende omgeving in het slaaplaboratorium . Slaaponderzoekers kunnen het fenomeen slaapwandelen maar heel zelden live waarnemen. Apparaten en kabels in het slaaplaboratorium voorkomen ook dat de slaapwandelaar zijn nachtelijke uitstapjes kan maken. Voor zover we nu weten, wordt slaapwandelen op zichzelf echter niet als gevaarlijk beschouwd. In de meeste gevallen zijn er geen onderliggende organische of psychische aandoeningen. Het onderwerp slaapwandelen moet echter nog steeds serieus worden genomen, aangezien slaapwandelaars 's nachts worden blootgesteld aan een verhoogd risico op letsel.

Slaapwandelen - oorzaken

De oorzaken van slaapwandelen zijn nog onbekend. Het is duidelijk dat het geen psychische aandoening is. Er wordt aangenomen dat slaapwandelen een genetische aanleg vereist. In de meeste gevallen is er bewijs dat ten minste één andere persoon in de familie van een slaapwandelaar gevallen van somnambulisme kan melden. Bovendien wordt aangenomen dat somnambulisme verband houdt met de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel in de hersenen. Dit zou verklaren waarom kinderen relatief vaak slaapwandelen, terwijl volwassenen er extreem zelden last van hebben. In tegenstelling tot de werkelijke oorzaken van somnambulisme is het echter duidelijk dat veel slaapwandelaars reageren op bepaalde triggers met slaapwandelen. Deze triggers kunnen bijvoorbeeld zo simpel zijn als een volle blaas of een hard geluid 's nachts dat nachtelijke activiteit veroorzaakt.

Slaapwandelen - frequentie en distributie

Men kan alleen maar speculeren over de frequentie van slaapwandelen. Omdat slaapwandelaars zich hun nachtelijke gedrag meestal niet herinneren, kunnen alleen hun partner of eventuele gezinsleden over slaapwandelen rapporteren. Het aantal niet-gerapporteerde gevallen op het gebied van slaapwandelen wordt daarom op zeer hoog geschat.

Kinderen als slaapwandelaars

Zeker is dat slaapwandelen relatief vaak voorkomt bij kinderen . Er wordt aangenomen dat slaapwandelen wordt veroorzaakt door het onvolgroeide centrale zenuwstelsel. Van ongeveer 30 procent van de kinderen is aangetoond dat ze minstens een paar keer slaapwandelen. Slechts 3 tot 4 procent van deze getroffen kinderen zijn echter regelmatige slaapwandelaars. Slaapwandelen verdwijnt echter vaak uiterlijk in de puberteit . Er kan daarom worden aangenomen dat kinderen slaapwandelen omdat de gebieden in de hersenen die de slaap regelen soms ongecoördineerd werken. Naarmate de ontwikkeling vordert, verdwijnen deze symptomen. Als het slaapwandelen van kinderen niet vaker dan één keer per week voorkomt en niet tot problemen zoals blessures leidt, is er verder geen reden tot zorg.

Volwassenen als slaapwandelaars

Bij volwassenen is somnambulisme zeer zeldzaam. Volgens schattingen zijn slechts ongeveer één tot twee procent chronische slaapwandelaars. Hiervan waren de meesten als kind vatbaar voor slaapwandelen. Vroeger werd aangenomen dat slaapwandelen werd veroorzaakt door de volle maan of andere lichtbronnen, maar dit is al wetenschappelijk weerlegd. Desalniettemin, als er een neiging tot slaapwandelen is, kunnen invloeden van buitenaf slaapwandelen bevorderen.

Slaapwandelen - Wanneer naar de dokter?

Medicamenteuze behandeling voor slaapwandelen is zelden nodig. Als slaapwandelen slechts zelden voorkomt en niet tot ernstige problemen of ongelukken leidt, is een gerichte behandeling meestal niet nodig. Het is eerder belangrijk om bepaalde maatregelen te nemen om de veiligheid van de slaapwandelaars tijdens hun nachtrust te waarborgen. Slaapwandelen is met name van belang in gevallen waarin slaapwandelen voor het eerst voorkomt op volwassen leeftijd . In deze gevallen dient de slaapwandelaar voor de zekerheid een arts te raadplegen en eventueel het slaapwandelen in een slaaplaboratorium te laten onderzoeken om zenuwbeschadiging of hersenaandoeningen uit te sluiten. In sommige gevallen kan nieuw slaapwandelen op volwassen leeftijd een voorbode zijn van ziekten zoals epilepsie, Alzheimer of Parkinson.

Slaapwandelen - therapie en behandeling

In de meeste gevallen hebben kinderen die af en toe en kort slaapwandelen geen speciale therapie nodig. Slaapwandelen verdwijnt meestal met de puberteit en is, afgezien van het risico op letsel, geen gevaarlijke aandoening met gevolgen voor de gezondheid. Volwassen slaapwandelaars zouden echter moeten overwegen om een ​​arts of slaaplaboratorium te bezoeken. Voorzichtigheid is vooral belangrijk wanneer slaapwandelen voor het eerst op volwassen leeftijd voorkomt. Medicamenteuze therapie voor slaapwandelen is meestal niet nodig en ongepast. Integendeel, er zijn enkele medicijnen waarvan wordt vermoed dat ze slaapwandelen bevorderen. In zeldzame, bijzonder ernstige gevallen kan een slaapwandelaar bepaalde slaapmiddelen voorgeschreven krijgen die de diepe slaap verminderen. Therapie en behandeling van slaapwandelen door middel van gerichte psychotherapie is logischer. Vooral bij volwassenen is de oorzaak van slaapwandelen eerder een psychische stoornis dan een biologische oorzaak. Ook de psychosociale gevolgen van slaapwandelen kunnen enorm zijn, vooral voor volwassenen, aangezien ook de nachtelijke handelingen tot gênante situaties kunnen leiden. Informatie over somnambulisme en psychotherapie kan helpen bij het ontwikkelen van een gezonde aanpak van het probleem.

Slaapwandelen - Tips voor slaapwandelaars

Slaapwandelen 's nachts heeft geen gezondheidseffecten, maar vormt wel een verhoogd risico op letsel voor de slaapwandelaar. In veel gevallen zijn therapie en behandeling niet nodig en niet effectief. Het is daarom belangrijker om veiligheid te creëren voor de slaapwandelaar. Enkele tips en hints hoe slaapwandelaars veilig de nacht door kunnen komen:

  • Sluit en vergrendel deuren en ramen
  • verwijder mogelijke obstakels (bijv. voor de matras ) uit de weg
  • laat een (klein) nachtlampje branden
  • Bescherm hoeken en verplaats breekbare items uit de weg
  • Vooral in een onbekende omgeving (bijv. op vakantie) dient u 's nachts deuren en ramen af ​​te sluiten en obstakels te verwijderen.
  • Slaapwandelen gebeurt meestal op hetzelfde tijdstip tijdens de nacht. Als je kort voor dit tijdstip bewust je slaap onderbreekt door wakker te worden, kan slaapwandelen worden voorkomen. Het ontwaken uit de slaap verliest echter vaak zijn herstellende werking.
  • Slaapwandelaars mogen nooit abrupt wakker worden tijdens hun nachtelijke activiteit. Wakker worden in een onbekende situatie kan leiden tot grote verwarring, angst en zelfs agressie. Als je de slaapwandelaar 's nachts buiten zijn bed aantreft, moet je voorzichtig proberen de slaapwandelaar terug in zijn bed te leiden. Terug in bed slapen de slaapwandelaars rustig verder en de volgende ochtend als ze wakker worden, herinneren ze zich niets meer van de activiteit van de nacht.

Maar welk matras is geschikt om bijzonder goed in slaap te vallen voor een rustgevende nacht zonder gestoord te worden? Hierin zie je het individuele advies van de matraszoeker .