Welk matras helpt tegen rugpijn?
Orthopedische matras
Een orthopedisch matras heeft tot taak de wervelkolom in elke liggende positie goed te ondersteunen en op bepaalde punten aan het lichaam aan te passen. Bovendien mag een orthopedisch matras bij belasting van het lichaamsgewicht geen tegendruk opbouwen. In plaats daarvan wordt bij orthopedische matrassen de druk van het lichaam verdeeld over het gehele slaapoppervlak, wat spierspanning en stoornissen in de bloedsomloop tegengaat. Vooral drukgevoelige en probleemdelen van het lichaam, zoals de wervelkolom en tussenwervelschijven, worden tijdens de slaap ontlast en kunnen voldoende regenereren.Een matras moet verschillende zones hebben. Het moet wijken bij de schouder en het bekkengebied. Als je op je rug ligt, moeten je billen kunnen wegzakken. Natuurlijk moet je opmerken dat de matras ook past en de taille zachtjes ondersteunt. Heel belangrijk, het mag niet drukken.
Hardheidsgraden voor het rugpijnmatras
Orthopedisten raden aan om koudschuimmatrassen of visco-elastische matrassen te kopen als u last heeft van uw rug. Beide matrastypes passen zich aan het lichaam aan - ongeacht de slaaphouding - en bieden een hoge puntelasticiteit . Een goede matras moet tijdens de slaapfase de normale vorm van de wervelkolom ondersteunen en de verenbodem voorzichtig overbrengen op het menselijk lichaam. Matrassen die te zacht of te hard zijn, zijn daarom zeer ongeschikt - vooral in het geval van een hernia.
Hier moet je op letten:
- middelhard matras met variabele stevigheid
- zacht, puntelastisch oppervlak
- Matras met meerdere comfortzones (drie tot vijf comfortzones)
- perfecte combinatie van kussen, matras en lattenbodem
Matrassen zijn onderverdeeld in drie hardheidsgraden:
- H1 (zacht)
- H2 (gemiddeld)
- H3 (moeilijk)
De aanbeveling van de fabrikant voor een bepaalde hardheid is gebaseerd op het lichaamsgewicht. Dus voor een man die meer dan 80 kilo weegt, is H3 aan te raden, maar hier moet je individueel beslissen wat het beste voor je is. De hardheidsgraden kunt u het beste even uitproberen, matrassen die beide hardheidsgraden H2 en H3 hebben zijn ook handig. Je hoeft dus alleen maar de matras te draaien om de mate van stevigheid te veranderen. De hardheidsgraden zijn echter niet gestandaardiseerd, H3 is niet hetzelfde als H3. Welke hardheid bij jou past kun je het beste uitgebreid testen.
Matrastype koudschuimmatras
Een koudschuimmatras combineert vele positieve eigenschappen : enerzijds zijn koudschuimmatrassen zeer puntelastisch , waardoor ze op de juiste plaatsen meegeven, en anderzijds bieden ze een goede ondersteuning. Daarnaast hebben ze in vergelijking met andere matrassen een zeer goed ademend vermogen, waardoor ze een positieve invloed hebben op het slaapklimaat.
matras soort latex matrassen
De latexmatras heeft eersteklas ligeigenschappen en een hoge mate van aanpassing aan het lichaam en de lattenbodem. Latexmatrassen worden vaak gebruikt door mensen met rug- en gewrichtsproblemen. Ze hebben meestal een hoog eigen gewicht.
matras soort gel matrassen
Gelmatrassen zijn bijzonder geschikt voor veeleisende mensen met een gevoelige rug en gevoelige spieren. Lastige drukpunten op het lichaam behoren tot het verleden dankzij het stroperige materiaal dat het gewicht van het slapende lichaam absorbeert en niet teruggeeft.
matras soort binnenvering matrassen
Zoals de naam al aangeeft, is de basis van elk binnenveringmatras de binnenvering. Dit systeem bestaat uit meerdere onderling verbonden stalen veren. Het bijzondere aan deze veerkernmodellen is dat ze na belasting altijd direct weer in hun oorspronkelijke stand terugkeren. Dit kan echter alleen slagen omdat er bij de productie uitsluitend drukveren worden gebruikt. De taak van de drukveren is om het lichaam bij het liggen te ondersteunen en zo voor een zeer recht ligvlak te zorgen. Dit zorgt op zijn beurt voor de meest comfortabele lighouding die zowel de rug als het nekgebied ontziet. Het is een van de meest populaire matrassen, maar wat is een binnenveringmatras eigenlijk? De term binnenveringmatras verwijst naar de kern. Bij een binnenveringsmatras bestaat de kern van de matras uit een groot aantal afzonderlijke of verweven veren die door de lichaamsdruk van de slaper worden samengedrukt, meegeven en zo puntelastisch kunnen reageren op het lichaam.
Matras type V isco matrassen
Visco matrassen worden ook wel traagschuim matrassen genoemd. Het zachte polymeerschuim aan de binnenkant van de matras is oorspronkelijk ontwikkeld door NASA en laat zien hoe innovatief deze technologie is. Door de speciale samenstelling van het viscoschuim bezwijkt het al onder lichte druk. Voor een rustend lichaam betekent dit dat het in de matras kan wegzakken. Hierdoor ontstaat een soort holte die precies is aangepast aan de lichaamscontouren van de liggende persoon . Op deze manier worden de wervelkolom, de gewrichten en de tussenwervelschijven blijvend ontlast.
Ligzones voor het rugpijnmatras
Een matras kan worden opgedeeld in meerdere ligzones om een anatomisch correct beddengoed mogelijk te maken. Elk deel van het menselijk lichaam heeft een individueel gewicht en dit moet door de matras optimaal in evenwicht worden gehouden. Zware delen zoals schouders en billen moeten dieper kunnen zakken om ook in de slaaphouding een natuurlijke vorm van de wervelkolom te garanderen. Afhankelijk van het lichaamsdeel wordt een matras op sommige plaatsen meer belast en op andere minder. Ligzones (ook wel harde zones genoemd) zorgen ervoor dat de verschillende niveaus van stress die het lichaam veroorzaakt in balans zijn. Het doel van ligzones is een optimale aanpassing van de matras aan de lichaamscontouren, wat leidt tot een verhoogd ligcomfort.
lattenbodems
De beste matras is nutteloos zonder goede veren. Tegenwoordig hoeft de lattenbodem niet meer van hout te zijn. Er zijn nu verschillende oplossingen. De experts spreken van een slaapsysteem. Hetzelfde geldt voor de veerbasis: de veerbasis moet individueel verstelbaar zijn voor de schouders en het bekken, hoe meer gedifferentieerd, hoe beter. Lattenbodems van beukenhout zijn het meest stabiel, maar het is ook belangrijk hoe vaak de latten verlijmd worden. Een lattenbodem is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Er zijn oprolbare lattenbodems, elektrische lattenbodems, multizone lattenbodems, plaatframes en plaatlattenbodems.
Slaaphouding voor zijslapers
De meeste mensen slapen elke nacht op hun zij. Ze heeft hetzelfde probleem als rugslapers: de ruggengraat buigt als je hem niet goed ondersteunt. Het wordt niet omhoog of omlaag geduwd zoals bij de rug, maar opzij: rugpijn is niet onder de indruk van dergelijke details en sluipt toch naar binnen. Daarnaast klagen veel zijslapers over spanning in hun nek. Als u op uw zij slaapt, moet u op de volgende punten letten:
- de cervicale wervelkolom moet worden ontlast.
- De schouders moeten in de matras kunnen wegzakken.
- De puntelasticiteit van de matras moet zo worden gekozen dat de wervelkolom een lijn vormt en niet kan doorzakken.
Slaaphouding voor buikslapers
Over het algemeen zijn er geen speciale matrassen voor buikslapers, maar mocht je deze lighouding verkiezen, dan kun je met goed advies natuurlijk de beste slaapmat voor jou vinden. Bij een te hard matras wordt de wervelkolom in een onnatuurlijke vorm geduwd, vooral de onderrug en lendenwervels worden aangetast. Als buikslaper moet je op de volgende punten letten:
- De matras moet de wervelkolom ontlasten. Dit verwijst niet alleen naar de wervelkolom zelf, maar ook naar de rugspieren. Als de matras te stevig is, kunnen geen spieren ontspannen.
- Er is nog een tweede reden waarom de matras niet te hard mag zijn, anders kan het lichaam niet goed wegzakken en ontstaat er een knik in de ruggengraat.
- Om de lendenstreek niet te overbelasten, is een matras nodig dat niet te zacht is: de onderrug moet worden ondersteund, het bekken moet worden gestabiliseerd en de wervelkolom moet ontspannen zijn.
Slaaphouding voor rugslapers
Om te voorkomen dat u 's ochtends pijnlijk wakker wordt, is het belangrijk om uw rug tijdens het slapen te ontlasten. Een matras is op het eerste gezicht recht, onze ruggengraat heeft een dubbele S-vorm. Het gaat dus niet echt samen, want een te hard matras zorgt ervoor dat de rug hol wordt, terwijl een te zacht matras juist laat doorzakken. Rugslapers dienen op de volgende punten te letten:
- De matras moet met name ondersteuning bieden in de lendenstreek, omdat daar het zwaartepunt ligt van de rugslaper, die anders te ver wegzakt.
- De nek heeft ook ondersteuning nodig om spanning te voorkomen.
- Een nekkussen kan worden gebruikt om de halswervelkolom optimaal te ondersteunen.
Waar moet je op letten bij rugpijn
Als je rugpijn hebt, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Er zijn veel mogelijkheden waarom het in de rug knelt. Een diagnose door de arts is goed en ook de houding van de rug bij zitten en liggen dient te worden gecontroleerd. De rug straft je af als hij niet goed ingebed is of als we een verkeerde houding aannemen bij het zitten. Er is enig onderzoek nodig om erachter te komen welk zitmeubel of welke matras goed is voor onze rug. Op internet kunt u veel informatie vinden, maar dit is geen vervanging voor een consult bij een adviseur. Matrassen zijn onze metgezellen en moeten zorgvuldig worden geselecteerd. Hoe beter de matras bij je past, hoe meer je rug je dankbaar zal zijn.
Oorzaken van rugpijn
Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Vrijwel iedereen kent weleens rugpijn . Maar veel mensen zijn ook bekend met chronische rugpijn : in Duitsland heeft 22 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen er last van - dat is ongeveer elke vijfde vrouw en elke zevende man. De frequentie van rugpijn neemt toe met de leeftijd, waarbij vrouwen vaker rugpijn melden dan mannen. Acute rugpijn komt veel vaker voor dan chronische rugpijn Sommige statistieken suggereren dat rugpijn in Duitsland vaker voorkomt dan vroeger. Dit kan echter tot nu toe niet met zekerheid worden gezegd, omdat de resultaten van de verschillende onderzoeken en statistieken niet goed vergelijkbaar zijn.Er zijn veel mogelijke oorzaken van rugpijn - het is niet altijd mogelijk om de werkelijke oorzaak van de pijn vast te stellen.
Hoe kan rugpijn ontstaan?
Rugpijn kan zowel lichamelijke als psychische oorzaken hebben (bijvoorbeeld stress) – deze componenten beïnvloeden elkaar vaak. In veel gevallen is de oorzaak van rugpijn echter simpelweg te weinig beweging of zwakke rug- en buikspieren. Eenzijdige houdingen, bijvoorbeeld op het werk, kunnen rugklachten bevorderen. Een mogelijk gevolg is spierspanning in het ruggebied, wat vroeg of laat leidt tot de eigenlijke rugpijn - omdat gespannen, harde spieren naburige zenuwen kunnen irriteren, wat zich uiteindelijk als pijn manifesteert.
Verkeerde matras als boosdoener
Het kiezen van het verkeerde matras of het matras is te oud kan rugpijn veroorzaken. Dit komt door de volgende punten:
- Heup zakt te ver naar binnen
- wervelkolom zakt
- Compressie en overstrekking van de ligamenten en spieren kan volgen.
- Tussenwervelschijven kunnen mogelijk niet goed opladen.
- Slaapfasen kunnen worden onderbroken .
Aangezien het midden van het lichaam elke nacht enkele uren "verzakt", kan dit leiden tot spanning en pijn in de lendenstreek. In de volksmond spreken we dan van lage rugpijn in het midden van het lichaam. Meestal verdwijnt deze pijn gedurende de dag wanneer uw spieren ontspannen zijn. Toch kan een doorgezakte matras die langdurig is gebruikt, schade aan het bewegingsapparaat veroorzaken, waaronder hernia's.
Rugpijnmatras - het juiste matras: Over de Mister Sandman matraszoeker
De matraszoeker helpt je bij het vinden van het juiste matras voor jou. De matraszoeker analyseert de volgende informatie:
- Alleen of met z'n tweeën?
- lichaamsgewicht
- favoriete slaaphouding
- lichaamsvorm
- Gewenst liggevoel (mate van hardheid)
- bestaande rugpijn
De matraszoeker vindt het juiste matras voor een rugpijnmatras
Een matras kopen is voor veel mensen een moeilijke beslissing. De online matraszoeker helpt je daarbij. Uit de verschillende gegevens die u invult in de matraszoeker, bepaalt onze matrasconsulent het perfecte matras voor u. Er zijn drie verschillende matrassen om uit te kiezen, elk met een andere textuur. Onze service biedt je al na een paar klikken het perfecte matras voor jou.
Rugpijnmatras Levering en verzending van Mister Sandman-artikelen
Wij versturen onze matrassen met DPD als rolmatrassen. Zodra het matras onderweg is, ontvang je een trackingnummer per e-mail, waar je vervolgens je matras online kunt volgen en precies weet wanneer het matras wordt bezorgd
Nekpijnkussen rechts matras: Gratis verzending en retour
Alle artikelen uit de Mister Sandman Shop worden gratis verzonden naar afleveradressen in Duitsland. Retourneren is gratis binnen de eerste 30 dagen. Neem eenvoudig contact op met de klantenservice via chat of e-mail. De klantenservice maakt dan een afspraak met je.
Nekpijnkussen rechter matras: 30 dagen testslaap
Een paar minuten een matras uitproberen in een winkel is lang niet genoeg om te kunnen beoordelen of de matras aansluit bij uw individuele wensen. Daarom bieden we je bij Mister Sandman een gratis proefperiode van 30 dagen van de matras aan.