Doorgaan naar inhoud
Slaap lekker, wij staan ​​achter je - Gratis verzending op al onze producten
Slaap lekker, wij staan ​​achter je - Gratis verzending op al onze producten

matras kwaliteit

Hoe herken ik een kwaliteitsmatras?

Wat zijn kwaliteitskenmerken van een matras?

Bij het zoeken naar een nieuw matras vinden veel mensen het moeilijk om een ​​kwaliteitsmatras te identificeren . Mensen hebben de neiging om aan te nemen dat een duur matras van hogere kwaliteit is. Uit de matrastesten van Stiftung Warentest blijkt echter dat deze vergelijking zelden werkt. In de matrastesten van de Stiftung Warentest presteren dure matrassen regelmatig slechter dan matrassen uit een goedkoper prijssegment. Stiftung Warentest kiest regelmatig matrassen als testwinnaars die goedkoop zijn, maar toch het beste presteren in de verschillende testcriteria van Stiftung Warentest. De prijs zegt niet veel over de kwaliteit van een matras. Veel mensen kijken daarom voor het kopen van een matras naar de testresultaten en de testwinnaar van Stiftung Warentest. Dus zijn de matrastesten van Stiftung Warentest een goede leidraad als het gaat om het kopen van een matras? Moet je gewoon de testwinnaar van de matrastest van Stiftung Warentest krijgen?

De matrastest van Stiftung Warentest

Stiftung Warentest voert elk jaar verschillende matrastesten uit. Er worden zeer verschillende soorten matrassen getest, bijvoorbeeld latexmatrassen, koudschuimmatrassen en binnenveringmatrassen. De testcategorieën blijven altijd hetzelfde. Stiftung Warentest test de volgende testcategorieën:

  • Testcategorie: Ligeigenschappen van de 90x200 matras
  • Testcategorie: duurzaamheid van de 90x200 matras
  • Testcategorie: Gezondheid en Milieu 90x200
  • Testcategorie: hanteren van de 90x200 matras
  • Testcategorie: aangifte en reclame 90x200
  • Testcategorie: verontreinigende stoffen in de matras 90x200
  • Testcategorie: 90x200 geurintensiteit
  • Testcategorie: liggevoel in de verschillende slaaphoudingen 90x200

Welke matrassen test Stiftung Warentest?

Het is belangrijk om te weten dat Stiftung Warentest alleen matrassen test in één dimensie -90x200- en één hardheidsgraad - medium stevig-. Als je een matras nodig hebt in een andere maat dan 90x200 en met een andere hardheidsgraad, dan is de test van Stiftung Warentest niet echt zinvol voor wie op zoek is naar een matras, tenzij je op zoek bent naar een matras van precies deze maat (90x200) en met deze exacte hardheidsgraad (medium stevig). Rugexperts raden een harder matras aan voor mensen met rugpijn of gezondheidsproblemen. Elk type matras is geschikt voor mensen zonder gezondheidsproblemen. Uiteindelijk komt het ook hier neer op individuele voorkeuren , bijvoorbeeld met betrekking tot de hardheidsgraad . Er bestaat dus niet zoiets als het beste matras dat bij iedereen past . Dus hoe vind je een matras van hoge kwaliteit die nog steeds aan je behoeften voldoet ?

Wat zeggen adviseurs over matraskwaliteit?

Het aanbod aan informatie over het kopen van een matras en over matraskwaliteit is bijna net zo groot als het aanbod aan matrasmodellen. U kunt online en offline gidsen vinden over zowat elk onderwerp dat iets te maken heeft met het kopen van een matras. Er zijn productgidsen, bedgidsen, slaapgidsen... De verschillende gidsen geven vaak tips over de criteria die als leidraad kunnen dienen bij het kopen van een matras . Als je de tips uit de verschillende gidsen samenvat, zijn er vier belangrijke criteria aan de hand waarvan je de kwaliteit van een matras kunt beoordelen. Bij het kopen van een matras, ongeacht het type matras (koudschuimmatras, latexmatras, binnenveringmatras), dient u op de volgende punten te letten

  • De dichtheid
  • De hoogte van de matraskern
  • liggende zones
  • Of het matras is getest op schadelijke stoffen

Dichtheid als kwaliteitskenmerk van matrassen

De densiteit (RG) van een matras is een essentieel kwaliteitskenmerk . De dichtheid geeft aan hoeveel kilogram ruwe massa er in één kilogram schuim wordt opgeschuimd. Hoe hoger de dichtheid, hoe elastischer en duurzamer de matras. De dichtheid varieert afhankelijk van het type en de kwaliteit van de matras . Bij koudschuimmatrassen is een densiteitswaarde van 40 of meer een teken van een kwalitatief goed matras. Als de densiteit beduidend lager is dan RG 40, mag je ervan uitgaan dat de matras na enkele jaren zal doorzakken. Van koudschuimmatrassen met een densiteit van 50 kg/m2 of meer kan worden uitgegaan van een zeer hoge kwaliteit en duurzaamheid. Koudschuimmatrassen die zijn getest door Stiftung Warentest en als "goed" zijn beoordeeld, hadden allemaal een minimale dichtheid van 40 kg/m 3 of een hogere dichtheid.

Hoogte van de matras als kwaliteitskenmerk

De kwaliteit van een matras is ook af te lezen aan de hoogte van de matraskern. Afhankelijk van het type matras wordt een bepaalde hoogte van de matraskern aanbevolen. De hoogte van de matraskern mag in principe niet te laag zijn en minimaal 14 cm zijn. Welke hoogte je moet kiezen hangt ook af van je eigen gewicht en behoeftes.

Loungerzones als kwaliteitskenmerk

Ligzones zorgen ervoor dat het lichaam zich zeer goed aanpast aan de matras. De afzonderlijke zones zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat bepaalde delen van het lichaam worden ontlast en andere worden ondersteund. Niet het aantal zones is bepalend voor de kwaliteit van een matras, maar het gebruikte materiaal en de manier waarop de ligzones zijn verwerkt

  • Binnenveringsmatrassen maken gebruik van flexibele, verschillend reagerende veren
  • In het geval van latexmatrassen worden de zones gecreëerd door het ontwerp van verschillende holtes tijdens het fabricageproces
  • Bij koudschuimmatrassen ontstaan ​​zones door insnijdingen in het materiaal (bijv. 7-zone cube cut )

Keurmerk en de kwaliteit van de matras

Een goed matras dient getest te worden op schadelijke stoffen . Stiftung Warentest en Öko-Test voeren altijd een verontreinigende stoftest uit in hun matrastesten. Het zegel van de Stiftung Warentest en het zegel van Oeko-Test verwijzen altijd naar een afmeting van de geteste matrassen . Naast de zegels van Stiftung Warentest en Oeko-Test zijn er nog andere keurmerken. De Oeko-Tex® Standard 100 is een wereldwijd uniform test- en certificeringssysteem. Oeko-Tex is een onafhankelijk productlabel voor textielartikelen zoals matrassen, latexmatrassen van latex, koudschuimmatrassen van koudschuim, binnenveringmatrassen met binnenvering etc. Deze artikelen zijn getest op schadelijke stoffen zoals antimoon en optische witmakers en andere chemische stoffen die door experts als dubieus worden aangemerkt. Oeko-Tex gecertificeerde artikelen bevatten geen twijfelachtige ingrediënten en zijn daarom zeer geschikt voor kinderen (ook baby's).

Invloed van matraskwaliteit op de gezondheid

De keuze voor een individueel passend matrasmodel, ongeacht of deze van latex, koudschuim of binnenveringskern is, is uiterst belangrijk om goed te kunnen slapen. Dat merk je uiterlijk als je elke ochtend helemaal gespannen wakker wordt of zelfs rugpijn krijgt. Een matras die niet individueel past, kan rugpijn veroorzaken of bestaande rugklachten verergeren. De keuze van een matrasmodel moet daarom niet alleen bepaalde kwaliteitskenmerken hebben, maar moet vooral ook aangepast zijn aan individuele behoeften en slaapgewoonten . Als je geen gezondheidsproblemen hebt, kunnen veel verschillende matrassen geschikt zijn. Hier moet je ook letten op persoonlijke voorkeuren en slaapgewoonten en zeker de matras uitproberen.

slapende posities

Mensen slapen in verschillende slaaphoudingen op hun matras:

  • zijslapers
  • rugslapers
  • buikslaper

En afhankelijk van de slaaphouding worden verschillende delen van het lichaam gestrest . Een matras moet samen met een passende lattenbodem bijdragen aan het ligcomfort. Dit betekent dat bepaalde delen van het lichaam ondersteund of ontlast moeten worden door de matras, afhankelijk van de slaaphouding. Een zijslaper dient een matras te gebruiken die een lichte inzinking van de schouders en het bekken mogelijk maakt. De taille moet worden ondersteund door de matras om de wervelkolom in een ontspannen positie te laten rusten. Over het algemeen kan hier elke matras met drukverdelende eigenschappen worden gebruikt, of deze nu van koudschuim, latex of met een binnenveringskern is. Als u op uw rug slaapt , moeten uw schouders en billen kunnen zakken zodat uw wervelkolom wordt ondersteund. Als u op uw buik slaapt, moet de matras zo zijn ontworpen dat ook hier de wervelkolom ontspannen is. Om in elke slaaphouding maximaal comfort te krijgen, moet u letten op de zonering van de matras.

graden van hardheid

Hardheidsgraden zijn niet gestandaardiseerd . Dit betekent dat elke fabrikant een bepaalde hardheid toekent aan zijn matrasmodellen. de hardheidsgraad van de ene fabrikant, maar is niet noodzakelijkerwijs vergelijkbaar met de hardheidsgraad die door andere fabrikanten wordt gespecificeerd. Maar hoe bepaal je eigenlijk welke hardheidsgraad van een matras voor jou geschikt is? Bij het kiezen van de hardheidsgraad moet men:

  • Let op het lichaamsgewicht
  • Besteed aandacht aan lichamelijke klachten ( rugpijn ? Problemen met de wervelkolom ?).
  • Let op je eigen voorkeuren

Welke hardheidsgraad is geschikt voor mij?

Het kiezen van de juiste hardheid van het matras is belangrijk voor een echt goede nachtrust . Het matras, ongeacht of het een latexmatras , foammatras, koudschuimmatras of binnenveringmatras is, mag niet te hard en niet te zacht zijn . Als u geen gezondheidsproblemen heeft, zijn er verschillende hardheidsgraden. Daarbij moet je enerzijds rekening houden met je eigen gewicht, slaapgewoonten (bijv. slaaphouding) maar ook met je eigen voorkeuren. De beste manier om erachter te komen of u uit het enorme aanbod aan matrassen de juiste matras heeft gekozen, is door de matras uit te proberen (proefslaapje).

Soorten matrassen en ligeigenschappen

Als je op zoek bent naar een nieuw matras, zul je al snel merken dat je de keuze hebt tussen verschillende soorten matrassen. Elk van deze type matrassen heeft door het gebruikte materiaal andere ligeigenschappen en is daardoor geschikt voor verschillende mensen. De meest voorkomende matrastypes zijn:

  • Schuimmatrassen , koudschuimmatrassen
  • Latex matrassen , gemaakt van synthetisch latex of natuurlatex
  • Binnenveringskernmatrassen , met binnenveringskern , pocketveringkern , ton pocketveringkern

Ligeigenschappen van koudschuimmatrassen

Afhankelijk van het materiaal hebben matrassen zeer verschillende eigenschappen. Of je nu kiest voor een koudschuimmatras of een ander materiaal, matrassen dienen getest te zijn op schadelijke stoffen en voorzien te zijn van een afneembare en wasbare hoes. Deze matrassen zijn ook zeer geschikt voor mensen met een allergie. Koudschuimmatrassen hebben de volgende eigenschappen:

  • Koudschuimmatrassen hebben een goede aanpassing aan het lichaam plus lattenbodem
  • Koudschuimmatrassen hebben een goede puntelasticiteit
  • Koudschuimmatrassen bieden een hoog comfort
  • Met een dichtheid van minimaal 40 kg/m³ zijn koudschuimmatrassen zeer duurzaam
  • Koudschuimmatrassen hebben vaak een complexe zonering
  • Koudschuimmatrassen hebben een goede warmte-isolatie , maar zijn daardoor minder geschikt voor mensen die snel transpireren

Kwaliteitskenmerken van koudschuimmatrassen

De volgende kwaliteitskenmerken geven richting aan de aanschaf van een koudschuimmatras:

  • Hoe hoger de dichtheid van koudschuimmatrassen, hoe hoger de kwaliteit van de matras
  • Een koudschuimmatras moet een hoogwaardige zonering hebben
  • Een koudschuimmatras moet een hoogwaardige, afneembare en wasbare hoes hebben

Ligeigenschappen van latexmatrassen

Ook bij een latexmatras moet je ervoor zorgen dat deze vrij is van schadelijke stoffen. Een latexmatras heeft zeer goede hygiënische eigenschappen. In combinatie met een afneembare hoes wordt de latexmatras gemakkelijker te onderhouden. Ligeigenschappen van latexmatrassen zijn:

  • Latexmatrassen hebben een zeer goede puntelasticiteit en zijn bijzonder geschikt voor mensen met rug- en gewrichtsproblemen
  • Latexmatrassen hebben een hoog aanpassingsvermogen aan het lichaam en de lattenbodem
  • Latex matrassen hebben een lange houdbaarheid
  • Latexmatrassen worden als bijzonder allergievriendelijk beschouwd
  • Een latex matras is goed geschikt voor een verstelbare lattenbodem

Kwaliteitskenmerken van latexmatrassen

  • Een matras van pure latex (gemaakt van natuurlatex) moet een densiteit hebben tussen de 70 en 90 kg/m3
  • De hoogte van een goed latexmatras van zuiver (natuur)latex zou ongeveer 15 cm moeten zijn
  • Een hoogwaardig latexmatras heeft zonering
  • Een latexmatras moet een hoogwaardige afneembare en wasbare hoes hebben

Ligeigenschappen van binnenveringmatrassen

  • Binnenveringsmatrassen hebben een goede ondersteuning of veerkracht dankzij de geïntegreerde stalen veren
  • Binnenveringsmatrassen zijn niet warmte-isolerend en daarom zeer geschikt voor mensen die snel transpireren
  • Binnenveringsmatrassen zijn zeer goed ademend en daarom ook geschikt voor een bed dat nauwelijks geventileerd wordt

Kwaliteitskenmerken van binnenveringmatrassen

Een veerkern is niet hetzelfde als een veerkern. Het type binnenvering heeft een grote invloed op de kwalitatieve eigenschappen van een binnenveringmatras.

  • Een binnenveringsmatras met een pocketveringkern of tonvormige pocketveringkern is meer puntelastisch
  • Een hoger aantal veren zorgt voor een beter ligcomfort
  • Binnenveringsmatrassen met zonering bieden een beter ligcomfort , vooral voor mensen met een hoger lichaamsgewicht

Vind de juiste matras bij Mister Sandman

Bij het zoeken naar een nieuw matras kom je er al snel achter dat het bijna onmogelijk is om een ​​goed overzicht te krijgen van de verschillende soorten en modellen matrassen. Bij het kopen van een matras is het enerzijds belangrijk dat de kwaliteit en de prijs kloppen en anderzijds dat de matras is afgestemd op jouw persoonlijke wensen en slaapgewoonten. Wij van Mister Sandman hebben drie matrasmodellen ontwikkeld - Liara-Anea-Serena - die niet alleen van hoge kwaliteit zijn en verkrijgbaar zijn tegen een eerlijke prijs, maar ook een breed scala aan behoeften en slaaptypes dekken. Mister Sandman-matrassen zijn dat wel

  • Oeko-Tex Standard 100 , klasse 1 gecertificeerd en daardoor zeer geschikt voor mensen met een allergie en kinderen (inclusief baby's ).
  • alle Mister Sandman matrassen hebben een afneembare en wasbare hoes

Vind het juiste matras met de Mister Sandman matraszoeker

Om je zoektocht te vergemakkelijken hebben we een tool ontwikkeld: de Mister Sandman matraszoeker, waarmee je snel en eenvoudig de juiste matras vindt. Beantwoord een paar vragen over slaapgewoonten en lichaamsafmetingen en de Mister Sandman -matraszoeker zal snel en vakkundig een van onze matrasmodellen aanbevelen die het beste bij uw behoeften en voorkeuren past.

  • Liara , de Mister Sandman latex matras met visco en koudschuim in de afmetingen 80x200 , 90x200 , 100x200 , 120x200 , 140x200 , 160x200 , 180x200 , 200x200
  • Anea , de Mister Sandman koudschuimmatras in de afmetingen 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200
  • Serena , de Mister Sandman gelschuimmatras in de afmetingen 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200, 200x200

30 dagen proefslaap op Mister Sandman matrassen

Om er absoluut zeker van te zijn dat u de juiste keuze heeft gemaakt, kunt u uw Mister Sandman- matras 30 dagen testen, of het nu gaat om Liara, het latexmatras, Anea, het koudschuimmatras of Serena, het gelschuimmatras . Wij geven je de mogelijkheid om dit 30 dagen te doen. Want alleen u kunt uiteindelijk beslissen of u zich prettig voelt op uw nieuwe matras en of u goed kunt slapen op uw nieuwe matras.

    Zuletzt angesehene Produkte