Doorgaan naar inhoud
Slaap lekker, wij staan ​​achter je - Gratis verzending op al onze producten
Slaap lekker, wij staan ​​achter je - Gratis verzending op al onze producten

Tips tegen snurken

Welke tips helpen tegen snurken?

Snurken - Een vervelend kwaad

Een groot deel van de bevolking doet het elke nacht: snurken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn achter het meestal onschuldige onderwerp. Maar één ding is duidelijk. Voor de partner van een snurker is nachtelijk snurken een echte relatietest. De snurker zelf wordt meestal niet in zijn eigen slaap gestoord door het snurken, maar de partner heeft vaak slapeloze nachten . Veel mensen met een snurkprobleem zijn daarom op zoek naar tips en een effectieve oplossing die succes op lange termijn belooft. In deze gids van Mister Sandman vind je eindelijk wat je zoekt, want we beantwoorden de belangrijkste vragen.

Tips tegen snurken - identificeer de oorzaak

Men is al lang op zoek naar een universele oplossing tegen snurken. Helaas is er geen dergelijke oplossing. Snurken kan veel verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak die verantwoordelijk is voor snurken, zijn er manieren om snurken te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Huismiddeltjes, allerlei antisnurkmiddeltjes, antisnurkproducten zoals neuspleisters of antisnurkspalken, of een operatie als laatste redmiddel - wat daadwerkelijk helpt hangt af van de oorzaak van het snurken. Vaak geeft alleen een test van de betreffende methode informatie over de effectiviteit ervan. Maar eerst moet u voldoende informatie krijgen over snurken. Als u de oorzaak van uw eigen snurken kent, is de kans op het vinden van een passende oplossing voor het snurkprobleem zeer groot. In het volgende gedeelte legt meneer Klaas Vaak uit of snurken slechts een voorbijgaand iets is of een ernstig chronisch karakter heeft.

Snurken - tijdelijk of chronisch?

De meest voorkomende oorzaak van snurken is een vernauwing van de bovenste luchtwegen wanneer u 's nachts op de matras ligt. Dit is vaak het geval wanneer de neusslijmvliezen opgezwollen zijn en het moeilijk is om lucht door de neus in te ademen. Veel mensen snurken dan ook als ze verkouden zijn of last hebben van allergieën . In deze gevallen is snurken slechts een van de vele symptomen die na een tijdje verdwijnen. Dergelijk tijdelijk snurken is volkomen onschadelijk voor de gezondheid en vereist geen speciale behandeling. Zodra de symptomen van een verkoudheid zijn verdwenen, zal het snurken ook verdwijnen als u anders niet snurkt. Als u last heeft van allergieën, bijvoorbeeld hooikoorts, en u snurkt alleen in deze periode, dan kan het snurken meestal worden voorkomen met allergiemedicatie.

Chronisch snurken

Als snurken echter chronisch is en onafhankelijk van ziekten of allergieën, is het de moeite waard om de oorzaken van snurken te onderzoeken. Vooral wanneer snurken een stresstest wordt voor de relatie en de slaap van je partner verstoort, moet je op zoek gaan naar een oplossing voor het snurkprobleem. In zeldzame gevallen kan snurken ook te wijten zijn aan een ernstig probleem dat uw gezondheid ernstig in gevaar kan brengen.

Slaapapneusyndroom: is snurken gevaarlijk?

In de meeste gevallen is snurken niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Het relatief zeldzame slaapapneusyndroom daarentegen is een levensbedreigende vorm van snurken. De symptomen van slaapapneu zijn zeer luid, onregelmatig snurken, dat wordt onderbroken door adempauzes. De oorzaak van snurken bij slaapapneu is een ernstige verslapping van de spieren rond de mond en keel. Het slappe weefsel in de mond en keel zakt door de ontspanning van de spieren in de luchtwegen en blokkeert zo de luchttoevoer. Dit stopt met ademen. Als de ademhaling tijdens het slapen langer dan 10 seconden wordt onderbroken, is de aandoening levensbedreigend. De slaap wordt onderbroken, de snurker schrikt en door dit vaak korte ontwaken kan de ademhaling weer op gang komen. De slaap wordt echter aanzienlijk verstoord door slaapapneu. De symptomen van slaapapneu omvatten daarom ook uitgesproken slaperigheid overdag en frequente microslaap. Slaapapneu verhoogt ook sterk het risico op hoge bloeddruk, hartaanval en andere ernstige ziekten. Als u slaapapneu vermoedt, dient u een arts te raadplegen.

Slaapapneu - Behandeling

De meest gebruikte behandeling voor slaapapneu wordt CPAP-therapie genoemd. Bij CPAP-therapie wordt een speciaal apparaat voor ademhalingstherapie gebruikt terwijl u slaapt. Dit CPAP-apparaat heeft een ventilator die is aangesloten op een masker. Het mondstuk van dit masker wordt over de mond en/of neus gedrukt. Het CPAP-apparaat zorgt voor een lichte overdruk in de luchtwegen. Dit voorkomt dat de luchtwegen instorten. Zo kunt u ongehinderd ademen en weer rustig slapen. CPAP-therapie moet meestal een leven lang worden uitgevoerd. In sommige gevallen kan een operatie ook de ademhaling verbeteren en symptomen voorkomen. Als de symptomen zeer mild zijn en de adempauzes slechts enkele seconden duren, kunnen alternatieve behandelingen ook succesvol zijn. In sommige gevallen kunnen bijvoorbeeld de volgende methoden hulp beloven:

  • Vind het juiste matras door middel van individueel advies
  • Sport en afvallen (bij overgewicht)
  • Trainen van de spieren in het bovenste deel van de luchtwegen (bijvoorbeeld door een blaasinstrument te bespelen)
  • Onthouding van alcohol en nicotine
  • lichte opvoering van de onderkaak met een anti-snurkspalk

Snurken - oorzaken en soorten

Tips die helpen tegen snurken gaan er altijd van uit dat de snurker de oorzaak van het snurken kent. Afhankelijk van de oorzaak van het snurken tijdens het slapen, zijn er verschillende methodes en antisnurkproducten. In de regel kan met name de partner veel helpen bij het bepalen van de vorm van snurken. Als de snurker alleen in de slaapkamer slaapt, kan een bezoek aan de huisarts of eventueel een slaaplaboratorium helpen. Meestal is er niet slechts één oorzaak van snurken. Vaak spelen meerdere factoren tegelijkertijd een rol.Over het algemeen worden de volgende vormen van snurken onderscheiden:

  • neus snurken
  • tong snurken
  • mond snurken
  • Keel snurken (zie slaapapneu)

Het neussnurken

Bij neussnurken is de neusademhaling verstoord. Bij een neussnurker is neusademhaling vaak niet zonder problemen mogelijk, ook niet overdag. Een vernauwing van de luchtwegen kan anatomisch zijn (bijvoorbeeld bij een afwijkend neustussenschot) of tijdelijk ontstaan ​​door ziekte of allergie. Bij een beperkte neusademhaling is snurken consistent en kan het flapperend, rommelend of grommend klinken. Hoofdpijn, een droge mond en een slechte adem in de ochtend zijn ook veel voorkomende symptomen van neusslaap.

tong snurken

Tongsnurken of tongsnurken komt bijna uitsluitend voor wanneer de snurker op zijn rug ligt. Als de snurker 's nachts ook op zijn rug slaapt, ontspannen de tongspieren en glijdt het achterste deel van de tong (de basis van de tong) in de keelholte. Dit blokkeert de luchtwegen en maakt het moeilijker voor lucht om er doorheen te gaan. Tongsnurken is dus onregelmatig snurken, dat af en toe voorkomt en meestal alleen in rugligging.

mond snurken

Mensen die alleen snurken met hun mond open zijn mondsnurkers. Snurken is een constant en fladderend geluid. Mondsnurken wordt vaak ook bevorderd door een beperkte neusademhaling. Als er tijdens het slapen niet genoeg lucht door de neus kan worden ingeademd, openen de getroffenen hun mond meestal automatisch tijdens de slaap. Bij mondsnurkers wordt de overgang van de mond naar de keel ook vernauwd door weefsel (zacht gehemelte of zacht gehemelte). Dit weefsel ontspant tijdens de slaap. Als de mond nu geopend is, "fluit" de lucht door het slappe gehemelte en laat het trillen als een zeil (vandaar het zachte gehemelte) in de wind. Hierdoor ontstaat het snurkgeluid.

Tips tegen neussnurken

Neussnurkers moeten in ieder geval proberen hun neusademhaling te verbeteren. In het geval van een slechte neusademhaling, die wordt beïnvloed door allergieën, kunnen allergiemiddelen van de apotheek of verschillende huismiddeltjes helpen. Als u anatomische problemen heeft met neusademhaling, zijn er verschillende producten die u kunnen helpen ademen terwijl u slaapt. Beproefde producten zijn de neusspreider of de neuspleister. Beide producten zijn verkrijgbaar in de apotheek en gemakkelijk in gebruik. De neusspreider bestaat uit twee kunststof ringen, die tijdens de slaap in de neusgaten worden geduwd en zo de neusingang stabiliseren. De neuspleister is een alternatief voor mensen die zich ongemakkelijk voelen bij de neusspreider. De neuspleister wordt van buitenaf op de neusbrug gelijmd. De neuspleister verwijdt de neusgaten en vergemakkelijkt de neusademhaling.

Tips tegen tongsnurken

Als de tong tijdens het slapen in de keel zakt en snurken veroorzaakt, is de reden hiervoor slappe spieren tijdens de slaap. Dit kan worden bevorderd door op uw rug te gaan liggen (zie volgende paragraaf). Een anti-snurkspalk kan worden gebruikt om de spieren van de tong op spanning te brengen en zo te voorkomen dat de tong wegzakt in de keelholte. Deze producten worden individueel gemaakt na het maken van een afdruk van de tanden en worden tijdens het slapen gedragen, vergelijkbaar met beugels. Door het gebruik van de anti-snurkbeugel wordt de onderkaak iets naar voren gehouden.

Tips tegen mondsnurken

Bij mondsnurken slaapt de snurker met de mond open. Dit veroorzaakt niet alleen snurken, maar is ook minder goed voor je gezondheid dan door de neus ademen. door de neus ademen filtert stof en ziekteverwekkers uit de lucht die we beter inademen, door door de mond te ademen kunnen ze gemakkelijker het lichaam binnendringen. Daarom moet men proberen om tijdens het slapen door de mond te ademen. U kunt mondademhaling voorkomen door bijvoorbeeld een anti-snurk mondstuk te gebruiken. Het anti-snurk mondstuk is bevestigd aan de tandenrij op de bovenkaak en voorkomt dat de mond open gaat tijdens het slapen. Aangezien mondademen en dus snurken meestal alleen voorkomt als u op uw rug ligt, kunt u ook proberen om op uw rug te slapen. Er zijn ook speciale producten die tijdens het slapen als een rugzak gedragen worden en op de rug liggen voorkomen. Vroeger werd er vaak een tennisbal in de achterkant van een pyjama genaaid.

Meer tips tegen snurken

Een (mede)oorzaak van snurken is spierzwakte in het weefsel in het gehemeltegebied. Wanneer dit weefsel tijdens de slaap ontspant en in de keel zakt, kan het de luchtweg blokkeren. Het helpt om de spieren van het gehemelteweefsel te trainen. Er zijn speciale apparaten voor training, bijvoorbeeld anti-snurkfopspenen. Het leren en bespelen van blaasinstrumenten kan ook helpen om de spieren te trainen en zo het snurken te verminderen. Welk matras het beste werkt tegen snurken vind je in de Mister Sandman matraszoeker . Hier hebben we een grote selectie van 3 modellen die bij uitstek geschikt zijn voor uw individuele behoeften: