Wat zijn bedwantsen?
Waar komen bedwantsen vandaan?
Lange tijd waren bedwantsen geen probleem in Duitsland. De dieren werden als vrijwel uitgestorven beschouwd. Maar de afgelopen jaren is er een bijna explosieve verspreiding waargenomen, vooral in grote steden als Berlijn en Hamburg. Alleen al in Duitsland hebben deze insecten zich vele malen vermenigvuldigd. De plotselinge verspreiding van bedwantsen is niet alleen een probleem in Duitsland en Europa, maar is een probleem dat wereldwijd kan worden waargenomen. Deskundigen van de Duitse Vereniging voor Ongediertebestrijding zijn van mening dat de verspreiding van bedwantsen in Duitsland te wijten is aan de introductie van bedwantsen in de kleding en koffers van vakantie- en zakenreizigers. Tegenwoordig reizen mensen de hele wereld over. Hierdoor ontstaan er veel mogelijkheden om in contact te komen met bedwantsen en andere parasieten. Bedwantsen worden zelfs vaak aangetroffen in hotels over de hele wereld, en ook overal waar de kleine bloedzuigers in de buurt van hun belangrijkste voedselbron komen: mensen. Typische schuilplaatsen voor bedwantsen zijn bijvoorbeeld
- matrassen
- bedframes
- dekt
- Kleding
Maar niet alleen na een reis of een hotelovernachting loop je het risico deze insecten als souvenir mee naar huis te nemen. Vaak is het kopen van een gebruikt meubelstuk of het kopen van gebruikte kleding en een enkele bedwants voldoende om een plaag te veroorzaken en geplaagd te worden door bedwantsbeten . In Duitsland, Europa en wereldwijd worden niet alleen hotels getroffen, maar ook particuliere woningen, bioscopen, openbaar vervoer en alle andere plaatsen waar mensen tijd doorbrengen. En als bedwantsen eenmaal in huis zijn, zijn ze heel moeilijk te verwijderen. Het bestrijden van bedwantsen kan weken, zo niet maanden duren.
Hoe herken je bedwantsen?
Bedwantsen zijn kleine insecten die bruin tot bruinroodachtig van kleur zijn. Het lichaam van bedwantsen heeft een ovale vorm en is tussen de 1 en 7 millimeter lang. Bedwantsen hebben zes poten. Bedwantsen zijn parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheren, vooral mensen. Bedwantsen zijn plat voordat ze worden gevoed. Nadat de bedwants bloed heeft gezogen, zwelt het lichaam van het insect enkele millimeters op. Bedwantsen zijn net als vlooien: parasieten die zich tijdelijk voeden met het bloed van hun gastheren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde tijdelijke ectoparasieten, zoals bedwantsen en vlooien, en stationaire ectoparasieten , zoals luizen. Tijdelijke parasieten bezoeken hun gastheer slechts tijdelijk om zich te voeden, terwijl stationaire parasieten trouw blijven aan hun gastheer. Ook al zijn bedwantsen kleine diertjes van slechts enkele millimeters groot, toch zijn ze met het blote oog waar te nemen. Omdat deze dieren nachtelijke insecten zijn die zich overdag in kleine spleten verstoppen, is het meestal niet gemakkelijk om een insect te zien. Hetzelfde geldt voor bedwantseieren. Deze worden op schuilplaatsen geplaatst, zoals de scheuren in de lattenbodem. Bedwantsen verstoppen zich dus op plaatsen die nauwelijks zichtbaar en moeilijk toegankelijk zijn.
Hoe bescherm je jezelf tegen bedwantsen tijdens je vakantie?
- Pak reisbagage niet dicht bij het bed uit
- Houd bagage gesloten
- Bij terugkomst bagage niet bij het bed opbergen of uitpakken, maar bijvoorbeeld in de badkamer
- Als u een bedwantsbesmetting vermoedt, was dan uw kleding in warm water
Bedwantsen: hoe herken je een besmetting?
Aan een paar duidelijke signalen kunt u zien of uw huis besmet is met bedwantsen en of u zo snel mogelijk een verdelger moet bellen:
- Levende of dode bedwantsen gevonden
- Bedwantsbeten of bedwantsbeten
- Zoetige, misselijkmakende geur in zwaar besmette kamers
- Insectenuitwerpselen (kleine zwarte stippen op bedframes, beddengoed, enz.)
Hoe herken je een bedwantsbeet?
Bedwantsen voeden zich met het bloed van wezens met dezelfde temperatuur. Mensen zijn de belangrijkste voedselbron voor bedwantsen. Mensen worden meestal gebeten door bedwantsen terwijl ze slapen. Bedwantssteken of bedwantsbeten zijn meestal niet pijnlijk. Als je wordt afgetapt door deze bloedzuigende parasiet, komt het speeksel van de bedwants in de wond terecht. Dit kan bij gevoelige mensen ernstige jeuk veroorzaken. Puisten of netelroos kunnen ook veroorzaakt worden door bedwantsbeten. Meestal worden bedwantsbeten op een rij gerangschikt. Bedwantsen bijten meestal meerdere keren achter elkaar. Na elke beet beweegt de kever een paar millimeter en bijt dan opnieuw. Er ontstaat een zogenaamde insectenstraat. Symptomen van bedwantsbeten kunnen zijn:
- Roodheid op de huid
- Ernstige jeuk
- Huidontsteking
- Allergische reactie
Brengen bedwantsen ziektes over?
Een bedwantsbeet is in eerste instantie niet gevaarlijk. Het is echter nog niet definitief duidelijk of bedwantsen ziekten overbrengen via bedwantsbeten, zoals hepatitis B. Geef indien mogelijk niet toe aan de jeuk veroorzaakt door bedwantsbeten. Krabbende bedwantsbeten kunnen huidontsteking veroorzaken. Mensen reageren heel verschillend op bedwantsbeten of bedwantssteken. Afhankelijk van uw gevoeligheid kunnen er verschillende gezondheidsgevolgen van bedwantsbeten worden waargenomen. Wat de meeste mensen echter gemeen hebben, is dat ontmoetingen met bedwantsen een sterke afkeer veroorzaken. Bedwantsen brengen geen ziekten over, maar de gevolgen van een bedwantsbesmetting kunnen toch negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid:
- slaapproblemen
- huiduitslag
- Allergische reactie
Bestrijding van bedwantsen
Parallel aan de verspreiding van bedwantsen neemt de professionele ongediertebestrijding een hoge vlucht. Bedrijven die professionele ongediertebestrijding aanbieden, melden al jaren een stijgende vraag. Zelf kunt u weinig aan bedwantsen doen. U dient contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijding. Het bestrijden van bedwantsen met behulp van verschillende huismiddeltjes wordt niet aanbevolen. Bij het bestrijden van bedwantsen gebruiken verdelgers meestal insecticiden in groeven en scheuren en dichten ze vervolgens af met siliconen. Geïnfecteerde voorwerpen, zoals matrassen , moeten vervangen worden als je de parasieten effectief wilt bestrijden. Omdat de eieren van bedwantsen zeer veerkrachtig zijn, is het meestal niet zomaar een eenmalig bezoek van de verdelgers. Als alternatief voor chemische ongediertebestrijding gebruiken verdelgers ook hitte tegen de insecten. Hiervoor worden speciale ovens gebruikt die 36 uur moeten draaien op een temperatuur van zo’n 55 graden. Deze methode om parasieten te bestrijden is echter duur en meestal minder effectief.
Huismiddeltjes tegen bedwantsen
Het bestrijden van insecten en andere parasieten zonder professionele hulp wordt niet aanbevolen. De middelen die gebruikt moeten worden om bedwantsen in huis te bestrijden mogen alleen gebruikt worden door een professionele verdelger. Insecticiden moeten bedwantsen doden en, indien mogelijk, met een product dat onschadelijk is voor mens en milieu. De ontwikkeling van geschikte middelen voor ongediertebestrijding is daarom lastig.
Bedwantsen door slechte hygiëne?
Veel mensen weten niet dat bedwantsen niets te maken hebben met slechte hygiëne . Deze dieren kunnen geheel onopgemerkt worden binnengebracht na een reis, een overnachting in hotels of het kopen van gebruikte spullen. En als de parasieten zich eenmaal hebben gevestigd, zijn ze zeker heel moeilijk te verwijderen. Om van dit ongedierte af te komen is het inschakelen van een professionele ongediertebestrijding noodzakelijk. Verdelgers gebruiken hiervoor speciale insecticiden. Speciale hygiënemaatregelen beschermen daarom niet noodzakelijkerwijs tegen bedwantsen. Als u een bedwantsbesmetting heeft, kunt u zich alleen tot een verdelger wenden. Er zijn echter enkele preventieve maatregelen die u onderweg en thuis kunt nemen. Het helpt vaak een bedwantsbesmetting te voorkomen door:
- Voor het reizen worden koffers en reistassen geïmpregneerd met permethrin als bescherming tegen insecten
- Bedwantsbarrières gebruikt voor bagage
- Pak je bagage niet uit op bed of bank, maar bijvoorbeeld liever in de badkamer
- Was reiskleding in heet water
- speciale omhulsels voor matrassen
Hygiënetips voor de matras
Als u een bedwantsbesmetting heeft, kan alleen de hulp van professionele verdelgers helpen. En zelfs als een slechte hygiëne niet de oorzaak is van een besmetting met deze parasieten, moet u zorgen voor een goede hygiëne van uw bed en matras . Artikelen zoals speciale matrashoezen kunnen de matras beschermen tegen bedwantsen. Andere items zoals sprays voor het waterdicht maken van de matras of andere items kunnen even effectief zijn. Over het algemeen moet u weten dat bedwantsen en andere parasieten, ondanks de juiste hygiëne, in woonruimtes terecht kunnen komen. Toch zou je dat moeten doen
- Zorg voor een goede luchtcirculatie in het matras
- Stofzuig de matras regelmatig
- Matrassen regelmatig omdraaien
- Zorg ervoor dat de matrashoezen ademend en wasbaar zijn
- Was beddengoed regelmatig in warm water
- Matrashoes regelmatig wassen
Zie ook: huisstofmijt , mijtallergie , bestrijdingsmiddelen