Doorgaan naar inhoud
Slaap lekker, wij staan ​​achter je - Gratis verzending op al onze producten
Slaap lekker, wij staan ​​achter je - Gratis verzending op al onze producten

slaaptekort

Wat gebeurt er met het lichaam als je slaaptekort hebt?

Wat is slaaptekort?

Slaaptekort is het opzettelijk of onopzettelijk onthouden van slaap. Slaaptekort moet daarom duidelijk worden onderscheiden van het begrip slaapstoornissen. Slaapstoornissen worden in de geneeskunde beschreven als een niet-herstellende slaap. Bij slaaptekort speelt de kwaliteit van de slaap in de eerste plaats geen rol, de term beschrijft een kwantitatief slaaptekort. In de Mister Sandman- gids behandelen we dit onderwerp en verduidelijken we hoe belangrijk een kwaliteitsmatras is dat ook nog eens goedkoop is om een ​​goede nachtrust te garanderen.

Hoe belangrijk is slaap?

Zoals de meeste mensen weten, omvatten de basiselementen van het leven lucht om te ademen, water om te drinken en voedsel om te eten. Maar zelfs zonder op de juiste matras te slapen, kunnen mensen maar een beperkte tijd leven. Langdurig slaaptekort kan dus dodelijk zijn. Slaap is nog belangrijker dan eten. Het lichaam kan tot twee maanden overleven voordat de aanvoer van voedingsstoffen zo laag is dat vitale organen uitvallen. Hier is een klein overzicht van hoe lang mensen gemiddeld overleven zonder de 4 basiselementen:

  • zonder lucht: 5 minuten
  • zonder drinkwater: 4 tot 5 dagen
  • zonder slaap: ongeveer 14 dagen
  • zonder voedsel: ongeveer 60 dagen

Hoeveel slaap hebben mensen eigenlijk nodig?

Chronisch slaapgebrek is slecht voor je gezondheid en kan dodelijk zijn. Daarom is het kiezen van een geschikt matras als slaapoppervlak essentieel in het leven. Maar hoeveel slaap hebben mensen nodig om gezond te blijven? De individuele behoefte aan slaap is afhankelijk van verschillende factoren. Niet iedereen is hetzelfde, sommige mensen kunnen heel goed opschieten met relatief weinig slaap, anderen hebben meer dan gemiddelde slaaptijd nodig. Over het algemeen kan worden gesteld dat de benodigde hoeveelheid slaaptijd per dag afneemt naarmate de leeftijd vordert. Pasgeborenen en baby's hebben veel slaap nodig, volwassenen en senioren komen met beduidend minder toe. Er moet ook worden vermeld dat slaap een cyclische behoefte is. Dit betekent dat slaap niet kan worden "opgepot". Wie een nacht aanzienlijk meer slaapt dan nodig is en dan de hele nacht blijft slapen, voelt zich daarna net zo moe als iemand die voorheen normaal sliep. Een regelmatig en gelijkmatig slaapritme is daarom noodzakelijk voor de beste gezondheid . Welk matras de beste metgezel is voor jouw slaap, ontdek je in ons gratis en individueel matrasadvies van Mister Sandman .

Overzicht van de benodigde gemiddelde slaapduur

Dit zijn de door de National Health Foundation aanbevolen dagelijkse uren slaap:

  • Baby (0-3 maanden): 14 tot 17 uur
  • Baby (4-11 maanden): 12 tot 15 uur
  • Klein kind (1-2 jaar): 11 tot 14 uur
  • Kleuterschool (3-5 jaar): 10 tot 13 uur
  • Eerste klassers (6-13 jaar): 9 tot 11 uur
  • Tieners (14-17 jaar): 8 tot 10 uur
  • Jonge volwassenen (18-25 jaar): 7 tot 9 uur
  • Volwassene (26-64 jaar): 7 tot 9 uur
  • Senioren (ouder dan 65 jaar): 7 tot 8 uur

Impact - wat gebeurt er als je slaaptekort hebt?

Slaapgebrek manifesteert zich door een verscheidenheid aan lichamelijke symptomen, maar het heeft ook een enorme impact op onze psyche en kan zelfs ernstige hallucinaties veroorzaken. De symptomen veranderen naarmate het slaaptekort vordert. Hoe langer het slaapgebrek duurt, hoe extremer de symptomen worden. Aanvankelijk is slaapgebrek merkbaar door vermoeidheid en lusteloosheid. Het lichaam zou door deze van nature voorkomende waarschuwingssignalen eraan moeten worden herinnerd dat slaap nu nodig is. Als je wakker blijft, is deze fase van vermoeidheid op een gegeven moment voorbij en begint het eigenlijke slaaptekort. In het begin is er een gevoel van euforie, vergelijkbaar met de toestand na matig alcoholgebruik. Je voelt je dronken en opgepompt. Dit komt door een overmatige afgifte van het gelukshormoon dopamine in de hersenen. Als het effect ervan afneemt, worden de fysieke en psychologische effecten geleidelijk duidelijk. Daarom is het ongelooflijk belangrijk om elke nacht voldoende te slapen. Of het nu gaat om een ​​koudschuimmatras , gelmatras of latexmatras - het juiste matras is een basisvereiste voor een gezonde nachtrust.

Lichamelijke gevolgen van slaapgebrek

Overzicht van mogelijke fysiologische gevolgen van slaaptekort:

  • Het immuunsysteem wordt uitgeschakeld door slaapgebrek. Er is een verhoogd risico op infectieziekten.
  • Aanhoudend slaapgebrek verhoogt het risico op hartaandoeningen.
  • Gebrek aan slaap veroorzaakt spierpijn, spierspasmen en ongecontroleerde trillingen.
  • Bij een gebrek aan slaap verslechteren reactietijden en reactienauwkeurigheid.
  • Chronisch slaapgebrek kan groeiachterstand veroorzaken.
  • Een verminderde stofwisseling als gevolg van slaapgebrek verhoogt het risico op obesitas.
  • Gebrek aan slaap kan vochtretentie veroorzaken.
  • Donkere kringen verschijnen door gebrek aan slaap.
  • Gewelddadig gapen gaat gepaard met slaapgebrek.
  • Gebrek aan slaap zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt.

Psychologische gevolgen van slaapgebrek

Slaapgebrek veroorzaakt symptomen die worden beschreven als vergelijkbaar met die van psychose, ADHD of dronkenschap. Deze symptomen kunnen variëren van voorbijgaande euforie tot uitgesproken hallucinaties.Hier zijn enkele van de mogelijke psychologische effecten van slaapgebrek:

  • hallucinaties
  • verhoogde prikkelbaarheid en agressiviteit
  • verminderde cognitieve prestaties
  • Verminderde capaciteit van het kortetermijngeheugen
  • geheugenverlies en geheugenverlies

Slaaptekort als onderwerp in slaaponderzoek

Gebrek aan slaap en slaapgebrek kunnen op de lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid. Een groot deel van de bevolking in Duitsland lijdt ook aan slaapstoornissen, d.w.z. slaap van slechte kwaliteit. Dit kan komen door een matras die niet past. Daarom is het kiezen van het juiste slaapoppervlak zo belangrijk. Slaaptekort, slaapgebrek en slaapstoornissen zijn daarom grote gezondheidsrisico's en daarom een ​​belangrijk onderwerp in de geneeskunde en onderzoek. De zoektocht is gericht op het opdoen van kennis over slaap en de gevolgen van slaapgebrek. Het slaapritme wordt meestal gecontroleerd door de interne menselijke klok. Als deze klok uit balans raakt, treden slaapstoornissen op. Zelfs als de lichaamsklok bewust niet synchroon loopt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Studie na studie en een groot aantal experimenten gaan over de studie van slaap en de gevolgen van slaapgebrek. Proefpersonen worden meestal gevolgd in het slaaplaboratorium. Het wereldrecord vrijwillig slaaptekort staat op 266 uur. De meeste proefpersonen vertonen echter vaak al na 3 dagen zulke ernstige symptomen dat slapen absoluut noodzakelijk is.

Slaaptekort als therapie voor depressie

Mensen met een depressie hebben meestal last van loden vermoeidheid, lusteloosheid en lusteloosheid. Voortdurend cirkelende gedachten in het geval van depressie bij depressieve patiënten zorgen ervoor dat ze geen goede nachtrust krijgen. Patiënten met een depressie kruipen vaak hun slaapkamer in om eindelijk de slaap te vinden waar ze naar verlangen, wat door de depressieve gedachten meestal lange tijd niet mogelijk is. Patiënten met een depressie komen zo in een vicieuze cirkel terecht. Op basis van de kennis uit slaaponderzoek is de zogenaamde waaktherapie ontwikkeld voor de behandeling van depressieve patiënten. Bij wakkere therapie worden depressieve patiënten onderworpen aan bewust slaaptekort. Depressie behandelen met slaaptekort maakt gebruik van de opgewektheid na een nacht slaaptekort. Soms mogen patiënten slechts een deel van de nacht slapen en worden ze voor het tweede deel van de nacht gewekt. Omdat slaapgebrek echter aanvankelijk ernstige vermoeidheid veroorzaakt, wordt de behandeling van depressie in groepen uitgevoerd om te voorkomen dat ze in slaap vallen. Zo kunnen de patiënten elkaar afleiden, samen tv kijken of licht sporten. Gedurende de nacht zijn de symptomen van depressie vaak aanzienlijk verbeterd. Bij de behandeling van depressie door slaaptekort is het belangrijk om de dag na het slaaptekort niet daadwerkelijk te slapen, aangezien de depressie al na een korte slaap direct weer aanwezig is.

Slaaptekort als martelmethode

Slaapgebrek dat langer dan 96 uur duurt, wordt als marteling beschouwd. Na deze tijd kan worden verwacht dat de gevolgen van slaapgebrek blijvende gevolgen zullen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als martelmethode is gedwongen slaapgebrek vooral populair bij geheime diensten, omdat het na korte tijd kan leiden tot een aanzienlijke beperking van het denken, maar het slaaptekort is later vrijwel niet op te sporen. Slaapgebrek was ook een populaire martelmethode in gevangenissen in de VS en de Sovjet-Unie om de wil van gevangenen te breken.

Zuletzt angesehene Produkte