Doorgaan naar inhoud
Slaap lekker, wij staan ​​achter je - Gratis verzending op al onze producten
Slaap lekker, wij staan ​​achter je - Gratis verzending op al onze producten

Zwaar zweten

Wat helpt bij hevig zweten?

Waarom zweten we?

Zweet en vooral hevig zweten is een vermoeiend onderwerp voor veel van de getroffenen. In deze Mister Sandman- gids leer je alles over hevig zweten en hoe de juiste uitrusting in de slaapkamer (bijvoorbeeld een geschikt matras ) dit zweten kan tegengaan. Afhankelijk van de situatie wordt zweten als ongewenst beschouwd en als een teken van slechte persoonlijke hygiëne. Zweten is een natuurlijk en vitaal proces zonder welke onze gezondheid ernstig zou worden aangetast. Het lichaam reguleert zijn lichaamstemperatuur door te zweten wanneer het zweet. Dus zweten is onze airconditioning die ervoor zorgt dat we niet oververhit raken. Iedereen zweet in bepaalde situaties. Bij het sporten, op een hete zomerdag, bij het eten van pittig eten - deze situaties doen ons zweten. Maar ook stress, spanning en angst, zoals voor examens, brengen ons letterlijk in het zweet. Waar en hoeveel we zweten is voornamelijk genetisch bepaald en verschilt per persoon. Zweten wordt veroorzaakt door de boodschappersubstantie acetylcholine, die vrijkomt in de hersenen en wordt aangestuurd door het vegetatieve zenuwstelsel. Deze stof instrueert de zweetklieren om zweet te produceren.

soorten zweten

  • Thermoregulerend zweten : Deze vorm van zweten wordt gebruikt om een ​​verhoogde lichaamstemperatuur te verlagen. Hieronder valt ook zweten tijdens of direct na het eten van warm voedsel. Overmatige warmte in het lichaam wordt via transpiratie afgegeven aan de omgeving.
  • Emotioneel zweten : Veel mensen zweten meer in situaties waarin ze onder psychologische stress staan. Het zogenaamde angstzweet is bij velen bekend. Vooral voor examens, onbekende uitdagingen of als gevolg van plankenkoorts zijn er vaak zweetuitbarstingen, meestal op de handen, het hoofd en de oksels. Patiënten met angststoornissen, psychosen of depressies hebben vaak last van zweten en hevig zweten. Tijdens emotioneel zweten verhoogt de verhoogde afgifte van stresshormonen de activiteit van de zweetklieren.
  • Smaak zweten : Deze vorm van zweten, ook wel bekend als smaak zweten, omvat zweten tijdens het nuttigen van gekruid voedsel of alcohol. Dit leidt vooral tot zweten op het hoofd, vaak op het voorhoofd of bovenlip.

Wat is zweten eigenlijk?

Zweet, dat wordt geproduceerd en uitgescheiden door de zweetklieren, bestaat voornamelijk uit water. Dit water bevat verschillende mineralen en voedingsstoffen. Als je veel zweet, verlies je ook veel water. Dit verlies moet dienovereenkomstig worden gecompenseerd, bijvoorbeeld door voldoende water te drinken. Wie veel zweet, wordt al snel als onhygiënisch bestempeld en denkt al snel aan nare luchtjes en zweetvoeten. Vers zweet is meestal geurloos (behalve bij bepaalde ziektes). Geur ontstaat pas als het zweet lang op de huid blijft zitten. De bacteriën die op de huid aanwezig zijn, breken na verloop van tijd de mineralen in het zweet af.

Hyperhidrose - wanneer wordt zweten een ziekte?

Iedereen die aan sport doet, verbruikt energie, via onze voeding voegen we extra energie toe en stimuleren zo de warmteproductie van het lichaam. Uiterlijk wanneer de lichaamstemperatuur boven de 37°C stijgt, begint het zweten. Zweet vormt een vochtfilm op de huid en geleidt de warmte naar buiten. Het lichaam wordt gekoeld door zweet van de huid te verdampen. Dus niet zweten zou allesbehalve gezond zijn. Maar te veel zweten kan ook niet gezond zijn. Het is waar dat zweten bij iedereen anders is en zowel genetisch als door verschillende externe factoren en algemene leefomstandigheden wordt beïnvloed, maar op een gegeven moment wordt zwaar zweten een ziekte. Naast anhidrose (de getroffenen zweten helemaal niet) en hypohidrose (de getroffenen hebben nauwelijks last van zweetuitbarstingen) noemt de medische wetenschap abnormaal zwaar zweten hyperhidrose. Men spreekt in het algemeen van hyperhidrose en pathologisch zweten wanneer het zweten een zodanige belasting wordt voor de getroffenen, tijdelijk of permanent, dat het persoonlijke en professionele dagelijkse leven ernstig wordt belemmerd en bijvoorbeeld leidt tot slaapstoornissen . Test slapen op een matras vooraf kan helpen om te zien of het ideaal is voor je lichaam. Latexmatrassen dienen heel goed als slaapoppervlak voor zware truien. Ook koudschuimmatrassen en matrassen met gelschuim zijn hiervoor uitermate geschikt.

Primaire hyperhidrose

In de geneeskunde spreekt men van primaire of idiopathische hyperhidrose wanneer er geen oorzaak kan worden gevonden voor overmatig, hevig zweten. Bij primaire hyperhidrose zijn er geen onderliggende ziekten en kan het overmatig zweten niet worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Deze vorm van overvloedig zweten komt vaker voor dan secundaire hyperhidrose. Tekenen van primaire hyperhidrose verschijnen meestal in de kindertijd of adolescentie en blijven gedurende het hele leven bestaan. De getroffenen zweten meestal alleen overdag hevig. Overmatig nachtelijk zweten op de matras is zeldzaam bij primaire hyperhidrose. Degenen die getroffen zijn door primaire hyperhidrose lijden meestal ook aan focale hyperhidrose. Bijzonder zwaar zweten komt alleen voor in bepaalde delen van het lichaam. Hevig zweten komt vaak voor op de handen en voeten, onder de oksels of op het hoofd, bijvoorbeeld op het voorhoofd.

Secundaire hyperhidrose

Bij secundaire hyperhidrose is overmatig zweten een symptoom van ziekte of een fysieke verandering. Overmatig zweten komt vooral veel voor in verband met infectieziekten. De koorts leidt vervolgens tot zweten om de lichaamstemperatuur weer te verlagen. Maar hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot zweten. Vooral vrouwen zijn onderhevig aan grote hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of de menopauze op latere leeftijd. Opvliegers en zweten zijn dan vaak een probleem. Naast deze tijdelijke oorzaken van overmatig zweten, kunnen ook chronische en ernstige ziekten verantwoordelijk zijn voor secundaire hyperhidrose. Iedereen die last heeft van constant stromend zweet en andere symptomen die optreden, kan deze met een arts bespreken om een ​​mogelijke ziekte vast te stellen.

Zwaar zweten - wanneer moet u een arts raadplegen?

Als je last hebt van hevig zweten en andere symptomen verschijnen, kunnen ziekten de oorzaak zijn. Relatief onschuldige ziektes tot ernstige ziektes kunnen verantwoordelijk zijn voor het zweten. Ook al is dit over het algemeen zelden het geval, bij twijfel moet u zeker met een arts over de symptomen praten, uiterlijk als u zich niet helemaal gezond voelt.

Zwaar zweten checklist

  • je begint plotseling hevig te zweten zonder aanwijsbare reden.
  • ze breken plotseling uit in het zweet zonder uitleg.
  • u lijdt aan plotseling en terugkerend nachtelijk zweten zonder duidelijke oorzaak.
  • u last heeft van hevig zweten met overmatige transpiratie die uw dagelijks leven belemmert.
  • uitbreken in een hevig zweet, zelfs met weinig fysieke inspanning of stress.
  • ze zweten van koorts die boven de 40°C stijgt, langer dan drie dagen aanhoudt en geen oorzaak lijkt te hebben.
  • ze klagen naast hevig zweten ook over andere klachten en symptomen.

Een spoedarts moet worden gebeld als de volgende symptomen optreden:

  • Zweten geassocieerd met rusteloosheid en vertroebeld bewustzijn (bij diabetes)
  • plotseling zweten en symptomen zoals duizeligheid of flauwvallen
  • Shock met symptomen zoals koud zweet, grijze huid, rusteloosheid, tremoren

Oorzaken van overvloedig zweten

Overmatig zweten kan verschillende oorzaken hebben. Lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld door sporten, warm weer, pittig eten of situaties waarin we veel stress hebben, zorgen ervoor dat we van nature gaan zweten. Deze aandoening is meestal van korte duur en het zweten eindigt met de situatie. In het geval van hyperhidrose lijden de getroffenen aan sterk verhoogde transpiratie en overvloedig zweten.

Oorzaken van primaire hyperhidrose

De meest voorkomende is primaire hyperhidrose, waarbij een arts, zelfs na een zorgvuldig onderzoek en veel vragen over leefomstandigheden en gewoonten, geen oorzaak kan vinden voor hevig zweten. De oorzaken van primaire hyperhidrose zijn nog niet opgehelderd. Men vermoedt een overactieve functie van het vegetatieve zenuwstelsel, dat de vorming van zweet in de zweetklieren reguleert. In tegenstelling tot de algemene veronderstelling dat mensen met hyperhidrose een bijzonder groot aantal zweetklieren hebben, is dit niet het geval. Bij deze mensen zijn juist de zweetklieren bijzonder actief. Aangenomen wordt dat het zenuwstelsel overactief is en daardoor grote hoeveelheden acetylcholine produceert, wat de zweetklieren direct stimuleert om zweet te produceren. Bepaalde situaties of omstandigheden kunnen met name het zweten veroorzaken. In het geval van primaire hyperhidrose is zelfs een lichte fysieke inspanning of lichte nervositeit vaak voldoende om het zweet gewoon te laten stromen. Zweten is vaak bijzonder zwaar voor de handen, voeten, hoofd en voorhoofd. Dit leidt er vaak toe dat de getroffenen deze situaties vermijden en zich steeds meer terugtrekken, en de symptomen beïnvloeden en beperken het dagelijks leven aanzienlijk.

Oorzaken van secundaire hyperhidrose

  • Ongezonde levensstijl: bijvoorbeeld overgewicht, obesitas, alcoholgebruik, alcoholmisbruik, drugsmisbruik, stress, mentale stress, burn-out, angst
  • Veranderende levensfasen (vrouwen): bijvoorbeeld zwangerschap, menopauze op oudere leeftijd
  • Infecties met koorts: bijvoorbeeld griepinfecties, virusgriep, malaria etc.
  • Hormonale en metabole ziekten: bijvoorbeeld hyperthyreoïdie, diabetes, verschillende auto-immuunziekten
  • verstoorde regulatie van de bloedsomloop, hartaandoeningen
  • Aandoeningen of ziekten van het zenuwstelsel: bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson (ziekte van Parkinson)
  • Pijnklachten: bijvoorbeeld rugpijn, chronische pijn
  • Psychische aandoeningen: bijvoorbeeld angststoornissen, depressie
  • tumoren, kanker
  • Medicijnen: bijvoorbeeld hormoonpreparaten, medicijnen die het centrale zenuwstelsel aantasten (antidepressiva, parkinsonmedicijnen etc.) of medicijnen die de bloedsomloop stimuleren

Overmatig zweten - behandeling en therapie

De behandeling van overmatig zweten hangt altijd af van de oorzaak. In het geval van secundaire hyperhidrose is de behandeling gericht op de onderliggende ziekten, aangezien zweten hier slechts een van de vele symptomen is. Met een succesvolle behandeling van de ziekten verdwijnt het symptoom van zweten meestal na enige tijd wanneer de gezondheid is hersteld. Eerst en vooral is natuurlijk de diagnose van de onderliggende ziekten belangrijk. Behandeling van primaire hyperhidrose is vaak moeilijk omdat er geen directe oorzaak voor hevig zweten kan worden gevonden. Door de leefomstandigheden en gewoonten en een paar tips te observeren en aan te passen, kun je ook hier helpen.

Tips tegen overmatig zweten

  • Anti-transpiranten: Dit zijn speciale zweet-stoppende middelen. Deze middelen zitten vaak in deodorantrollen of deodorantsprays. Deodorantproducten met aluminiumzouten zijn bijzonder effectief en worden vaak gebruikt. Bij deze deodorants moet u ervoor zorgen dat het gehalte aan aluminiumchloride niet hoger is dan 15 procent. Je moet zo'n deodorant ook maximaal om de twee dagen gebruiken en niet op een vers geschoren huid.
  • Kraanwateriontoforese: dit zijn hand- en voetbaden. Over het water stroomt een zwakke gelijkstroom.
  • Het injecteren van Botox onder de aangetaste delen van de huid voorkomt het vrijkomen van de neurotransmitter voor zweetproductie. De zweetklieren zijn ronduit verlamd en tijdelijk buiten werking. Dit proces moet regelmatig worden herhaald. De gevolgen op lange termijn zijn nog grotendeels onontgonnen.
  • Als conventionele methoden niet reageren en de symptomen erg ernstig zijn, zijn er in sommige gevallen ook chirurgische procedures om zweten te beteugelen. Zweetklieren kunnen bijvoorbeeld worden uitgezogen.
  • Als je zonder reden hevig zweet, is het vaak nuttig om je levensstijl aan te passen. Evenwichtige voeding, voldoende beweging en sport, maar ook maatregelen om stress te verminderen, kunnen helpen.
  • Een goede lichaamshygiëne helpt zweetgeur te voorkomen. Ook het scheren van je okselhaar belooft bij hevig okselzweet te helpen tegen zweetgeur.
  • Het dragen van ademende kleding helpt zweet af te voeren en houdt het lichaam droog. Kleding van synthetisch materiaal of katoen is ongunstig omdat het te lang zweet in de kleding opneemt.
  • Als u veel overgewicht heeft en veel zweet, is afvallen en het normaliseren van uw lichaamsgewicht aan te raden.
  • Een kuur met saliethee is een vaak aanbevolen huismiddeltje tegen hevig zweten. Sage-artikelen zijn ook verkrijgbaar in apotheken.